Aj, aj kaptener - men nu finns det extra utrymme för experiment

FOTBOLL

Vinter-OS är glömt sen länge, hela tre dagar har gått.

Nu siktar vi framåt: 93 dagar till starten på fotbolls-VM - 28 dagar till Sveriges nästa landskamp, Schweiz i Malmö.

- Då måste vi börja spela ihop VM-laget, minns jag att herrar Söderberg och Lagerbäck sa, när de presenterade truppen till experimentmatchen mot Grekland.

Grattis, grabbar!

Med den här skadelistan blir det inget VM-lag mot Schweiz 27 mars, däremot extra utrymme för nya experiment. Inte heller så illa, faktiskt.

Illa är det naturligtvis ändå med alla skadebenägna landslagsmän: Fredrik Ljungbergs fot och knä, Henrik Larssons vänstra lår, Patrik Anderssons vänstra knä, Håkan Milds ljumskar, Klebér Saarenpääs vänsterben, Magnus Hedmans höft"

Det räcker nu, och man kan ju inte låta att tänka på hur det såg ut inför EM i Holland-Belgien för två år sen, även om det ännu inte på långt när hunnit bli lika illa som då.

93 dagar kvar till VM-starten, och 93 dagar är en lång tid.

Tisdag för två veckor sedan stod jag och talade framtid med landslagets kapten Patrik Andersson i solen på Iraklis Salonikis grekiskt vackert blåvita stadion, och "Bjärred" sa:

- Vi har Deportivo på lördag, men det är i Champions League mot Roma på onsdag jag siktar på att vara med.

Som vi alla vet blev det nu inte så för "Bjärred".

Barcelona saknar Patrik

Sedan "Bjärred" fick kliva av har Barcelona spelat 1-1 hemma mot Roma, förlorat 0-2 i ligan borta mot Valencia och igår åkte man på storstryk borta mot Roma, 0-3.

Barcelona saknar sin mittback, och det kommers också landslaget att göra.

Visserligen är det segt virke i den här grabben, men man talar faktiskt om en rehabiliteringstid på två månader.

Detta innebär att han tidigast är tillbaka 20 april, och då återstår endast fyra ligamatcher för Barcelona: Celta Vigo borta 21 april, Villareal hemma 28 april, hemmaderbyt mot Espanyol 5 maj och Zaragoza borta 12 maj.

Och vad säger att Barcelona kastar in Patrik i slutspurten om man då fått ordning på sitt spel igen?

Nej, Patrik kommer bara att hinna med två träningslandskamper (Paraguay i Solna 17 maj och Japan borta 25 maj), så även om han förmodligen kommer med till VM är han en mycket osäker startman. Tänk på att han inte spelat en hel match sedan 9 december!

Det börjar alltmer luta åt att den just nu formstarke Johan Mjällby får en nyckelroll, istället för som annars en komplementroll, i VM-lagets backlinje, och jag riktigt hör hur rysningarna går utmed ryggraderna på Johans alla belackare runt om i riket.

Annars är det ju mycket märkligt att en sån som Olof Mellberg aldrig får en chans som mittback - annat än som nödlösning; som mot Turkiet i EM då "Bjärred" var avstängd.

Barcelona saknar Patrik

Tommy Söderberg-Lasse Lagerbäck ser honom främst som en ytterback och sen spelar det ingen roll

1) hur många stormatcher Olof än gör som mittback för sin klubb Aston Villa, senast i helgen mot Manchester United, eller

2) hur mycket Olof än går och sparkar upp gräset på sin förmodade högerbacksplats och visar att han vantrivs, som på sista träningen i Istanbul inför VM-kvalet i höstas, eller

3) hur många vi än är som påpekar detta att Olof Mellberg ännu inte slagit ett enda precist inlägg från sin högerkant.

Men som sagt: nu finns ju chansen till ytterligare experiment.

Kanske till och med en sån som Nils-Erik Johansson kan bli aktuell.

Nähä, inte det. Nej, han är ju bara en av fyra svenskar genom tiderna som vunnit Ligacupen"

93 dagar att vinka på.

Bänkade eller skadade - här är tolv svenskar som är långt från VM-formen

ARTIKELN HANDLAR OM