18 mutröster - då vann Blatter

Nya avslöjanden om Fifakampen: Jag blev erbjuden 1,5 miljoner

FOTBOLL

LONDON

Det har gått fyra långa år sedan Lennart Johansson överraskande förlorade kampen om ordförandeposten i Internationella Fotbollförbundet, Fifa, till schweizaren Sepp Blatter.

I dag kommer det sensationella avslöjandet: Blatters röster var köpta. Skandalen är en av de största i fotbollshistorien.

Foto: AP
mutade sig till presidentposten? Sepp Blatter vann kampen om presidentposten i det internationella fotbollsförbundet fifa mot svensken Lennart Johansson. Men ett sensationellt avslöjande pekar nu på att Blatter köpte till sig segern.

Många, inte minst Lennart Johansson själv, misstänkte att det pågått mygel bakom kulisserna när valet av Fifa-president avgjordes på Le Meridien Hotel i Paris 1998. Johansson var skyhög favorit. Men någonting hände som gjorde att givna röster på svensken i stället gavs till Blatter.

Mutor och mygel låg bakom allt

Tidigt den 8 juni 1998 insåg Lennart Johansson och hans läger att någonting var på tok. De försökte i förtvivlan stoppa Blatter-falangens mygel, men kunde inte bevisa någonting.

När valet var klart stod plötsligt schweizaren som segrare. I dag vet fotbollsvärlden att det låg mutor och mygel bakom alltihop.

Den brittiska tidningen Daily Mail har ägnat ett helt års undersökande journalistik åt affären.

Den presenterar i dag solklara bevis på att det förekom köpta röster till Sepp Blatters förmån.

En av världsfotbollens mest betydande ledare framträder och ger sitt vittnesmål. Farah Addo, vice president i det afrikanska fotbollsförbundet, avslöjar att han erbjöds 100 000 pund (1,5 miljoner kronor) för att rösta på Blatter. Och att andra afrikanska ledare också fick mutor för att rösta på Blatter.

Johansson skulle ha fått rösterna

Addo säger till Daily Mail:

- Vi i det afrikanska förbundet hade bestämt att lägga alla våra 51 röster på Lennart Johansson. Då fick jag ett samtal från Somalias ambassadör i ett av de arabiska länderna. Han sa "jag har en vän som erbjuder dig 100 000 pund för att rösta på Blatter i stället".

Addo vägrade, men när han kom till Fifa-mötet hade hans rösträtt övertagits av en annan somalisk fotbollsledare.

Rösten gick till Blatter.

Addo har senare vidtagit en egen undersökning och funnit att 18 av de afrikanska fotbollsledarna accepterade mutorna från den arabiskstödda Blatter-kampanjen.

Omröstningen slutade med 80 röster för Johansson och 111 för Blatter.

De 18 mutrösterna gjorde alltså skillnaden.

Blatters val till fifa-president var en bluff, ett rent bedrägeri.

- Blatter visste allt. Han kände till kampanjen och var bekant med de som hjälpte honom, säger Farah Addo.

Peter Wennman