Nya regler - slutet för Bosman-domen

Spelare under 23 år kan inte lämna Sverige gratis

FOTBOLL

Fifa:s nya övergångsregler innebär att Bosmandomen sätts ur spel.

Kontraktslösa spelare under 23 år kan inte längre lämna Sverige gratis.

I vissa fall hamnar övergångssumman på minst 17,6 miljoner kronor.

Bengt Madsen.

- Vi kommer att få behålla fler talanger i Sverige, säger Bengt Madsen, vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet (SvFF).

Sportbladet avslöjade i går att Halmstads BK tjänar stora pengar om Arsenal skulle sälja Fredrik Ljungberg - trots att HBK aldrig lyckades förhandla in en vidareförsäljnings-klausul. Fifa:s nya regler innebär nämligen att moderklubben har rätt till fem procent av övergångssumman varje gång spelaren säljs, så kallad Solidaritetsersättning.

Fifa:s regler sätter även Bosmandomen ur spel. En kontraktlös spelare under 23 år kan inte längre lämna Sverige gratis, hans nya klubb måste betala en så kallad Tränings- och Utbildningsersättning.

Olika mycket i olika länder

Målsättningen är att den klubb som betalat träning och utbildning mellan spelaren är 12 och 23 år inte ska gå lottlös om han försvinner utomlands som Bosman.

Ersättningens storlek är olika stor i olika länder och ännu inte fastslagen men Sportbladet kan i dag avslöja att Svenska Fotbollförbundet lämnat ett förslag på ersättningsnivåer för svenska spelare till Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

- Samtliga 204 Fifa-länder var ombedda att komma med förslag senast 26 april. Vi har lämnat ett förslag som ska granskas och godkännas. Det dröjer några månader innan vi vet hur det blir, säger Sune Hellströmer, generalsekreterare i SvFF.

Enligt Sportbladets källor ser förbundets förslag ut så här:

Varje år spelaren gjort i en allsvensk förening kostar nya klubben 1,6 miljoner kronor.

Varje år i superettan - 1 miljon kronor.

Division två - 600 000 kronor.

Övriga divisioner - 200 000 kronor.

En spelare som kom till en allsvensk förening vid 12 års ålder och säljs vidare när han är 23 kostar alltså 17, 6 miljoner kronor om han står utan kontrakt.

"Positivt för svensk fotboll"

- Siffrorna är stora men är beräknade på vad det kostar att utbilda en fotbollsspelare. På varje "stjärna" som säljs vidare ut i Europa går 30-40 andra, säger Sune Hellströmer.

Bengt Madsen, vice ordförande i SvFF, är övertygad om att förslaget får positiva effekter för svensk fotboll.

- Ingen tvekan om att detta är positivt. Klubbarna blir ju garanterade ersättning, säger han.

Dessutom kommer fler talanger att stanna i Sverige.

- Vi får behålla mellanskiktets spelare längre, säger Bengt Madsen.

Samtidigt kommer det att bli mindre utländska spelare i allsvenskan.

- Reglerna gör att det blir dyrare för svenska klubbar att importera spelare, säger Carl Fhager, jurist på Magnusson Wahlin Advokatbyrå, som jobbar med att informera svenska föreningar om Fifa:s regler.

- Egentligen kom reglerna ett år för tidigt. Många klubbar vet inte hur de fungerar och det saknas kunskap, säger Carl Fhager.

Så här stoppas spelarna från att gå som Bosman-fall:

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM