Raúl Madrid

Superstjärnans mål får klubben att drömma om en 42 år gammal repris

1 av 2 | Foto: reuters
drömmen lever Raúls konstmål skickade Real Madrid, som firar 100 år som klubb, till final i Champions League. Barcelona var chanslöst.
FOTBOLL

Real Madrid drömmer om ett fantastiskt slut på ett fantastiskt sekel.

42 år efter miraklet i Skottland återvänder laget till Hampden Park.

På spel - en ny Champions League-titel.

- Vi vet att vi kommer att vara favoriter, säger Steve McManaman.

Den stora, vita, kungliga klubben fyller 100 år i år och ett rusigt, lyckligt, segertörstigt Santiago Bernabeu-stadion sjöng sent i går kväll i eufori över 1-1 mot fienden nummer ett: Barcelona.

75000 på läktarna mindes 1960 - och drömmer i dag om ett nytt mirakel.

- Det här känns fantastiskt, jag ser redan fram mot finalen, säger McManaman.

Då, för 42 år sedan, reste Real till Hampden Park för final i Europacupen mot Eintracht Frankfurt och återvände som hjältar, för evigt inskriva i alla klassiska historieböcker. Alfredo Di Stéfano och Ferenc Puskas ordnade 7-3 i en match som har beskrivits som turneringens allra bästa någonsin.

Den 15 maj vill dagens stjärnor upprepa bedriften mot Bayer Leverkusen.

Bomb utanför stadion innan

Semifinalen i går blev just så infekterat het alla på förväg hade trott. Redan tre timmar före matchstart stördes Champions League-mötet av ett terroristdåd, när en bilbomb exploderade mitt emot stadion - en detonation som en halvtimme senare följdes av ytterligare en bilbomb, den här gången utanför järnvägsstationen Atocha i Madrids centrum. Sammanlagt skadades minst 17 personer i ett dåd som terrorgruppen ETA tog på sig.

Efter ett krismöte där den spanska polisen och regeringen garanterade säkerheten inne på arenan fattades beslut om spel.

90 effektiva minuter senare var allt lycka i Madrid, hos Real-fansen.

Real var offensiva - som vanligt

Laget - som hade 2-0 att gå på från det första mötet - uppträdde offensivt från start. Zinedine Zidane sköt tätt över, och Barcelonas målvakt Roberto Bonano tvingades till en frilägesräddning när Guti spelats ren.

I den 43:e minuten stängdes matchen.

Ráuls vänsterskott i krysset från långt håll var inget annat än ett mästerverk, och fick slut på en tolv matcher lång måltorka för den spanske superstjärnan. Barça kvitterade visserligen i öppningen av andra, efter ett självmål av Ivan Helguera, men Real kontrollerade semifinalutvecklingen.

Nu är Real storfavorit i finalen, men Steve McManaman försöker att tona ned förväntningarna.

- Leverkusen har tagit sig till Hampden på meriter. Dom har slagit Manchester United och Liverpool och har visat att de har farliga spelare på topp. Jag tror att det kommer att bli en stor final.

Sportbladet sätter plus på finallagen:

Anders Burström

ARTIKELN HANDLAR OM