”Jag måste skratta - eller byta jobb”

Svennis om den brittiska pressens press

FOTBOLL

LONDON

Det är som om ingenting skulle ha hänt.

Den brittiska pressen har tystnat och Sven-Göran Eriksson slipper besvärande frågor om sina kärleksaffärer.

Nu är det fotbollssnack som gäller.

Men nog har Svennis fått sig en tankeställare.

Foto: SCAN PRESS
Kan andas ut Engelska fotbollslandslagets förbundkapten Sven-Göran Eriksson svarade på frågor från internationella journalister. Och det mesta handlade om, hör och häpna, fotboll.

Han kom till ett möte med den internationella journalistkåren på pressklubben i London i går och talade världsvant på engelska, svenska och italienska.

- Pratar du japanska också, undrade en imponerad japansk korrespondent.

- Nej, det verkar vara lite för svårt, log Svennis.

Han bombarderades med frågor från kinesiska, ryska, spanska, franska, italienska, tyska, japanska, turkiska och marockanska journalister och behövde som sagt aldrig beröra ämnet Ulrika Jonsson - men Svennis berättade ändå hur det kändes att stå i fokus för en präktig, klassisk, brittisk mediastorm.

- Jag medger att jag var oförberedd på att det kunde bli så här. Jag sa till FA när jag började att jag känner till hur den brittiska pressen arbetar. Men när det började dyka upp journalister hos min ex-fru och min förra flickvän blev jag obehagligt överraskad. Reportrarna erbjöd en massa pengar för att få dem att prata om mig.

- Nu har jag insett faktum. Det är så här det fungerar. Jag kommer att få leva med det. Efter den senaste tidens skriverier vet jag att jag måste skratta - eller byta jobb. Så enkelt är det: acceptera eller stick.

"Vi kan nog glömma Neville i VM"

Resten av presskonferensen handlade om fotboll

Här är några av frågorna han fick.

Hur är skadeläget i den engelska truppen?

- Det var ju märkligt att två spelare, David Beckham och Gary Neville, drabbades av samma slags fotskada på kort tid. Mycket konstigt. Jag är optimistisk när det gäller Beckham, men kan inte säga något definitivt förrän efter nästa röntgenundersökning. För Nevilles del ser det mörkare ut. Vi kan nog glömma honom i VM. Skadan kom sent och tycks mer svårläkt än Beckhams.

Varför tar du ut VM-truppen den 9:e maj? Ligan avslutas ju den 11:e. Det kan bli skador i sista omgången.

- Jag skulle egentligen tagit ut truppen redan den 7:e. Men jag vill vänta två dagar till. Längre går det inte, eftersom vi ska åka till Dubai den 13:e. Spelarna och deras familjer måste få chansen att packa och skaffa barnvakter och ordna med skolorna, och så vidare. Jag får sitta och hålla tummarna för att ingen blir skadad under sista omgången. Det blir nervöst.

Tillhör England VM-favoriterna?

- Vi är en outsider. Jag ser Argentina, Frankrike och Italien som favoriter. Vi måste försöka överleva gruppspelet. Gör vi det kan allting hända. Men vi behöver mycket tur på vägen.

Ett riktigt prestigemöte

Hur är dina känslor inför matchen mot Sverige?

- Jaa, konstigt att ödet bestämde det så att vi skulle mötas. Jag är nära vän till Sveriges två förbundskaptener sedan många år tillbaka. Vi gick på samma tränarkurser. Men när matchen börjar handlar det förstås bara om att försöka slå dem. Det är så mycket prestige med i bilden, man vill givetvis vinna med sitt eget lag. Även om jag är en stolt svensk.

Alla skriverier den senaste tiden, om ditt privatliv och eventuella kontakter med Manchester United...tror du att brittisk press redan letar ursäkter för ett misslyckande i VM?

- Nej, jag tror inte de letar ursäkter. Jag har hållt mitt privatliv privat och tänker fortsätta göra så. Och jag har inte talat med någon om Manchester United heller.

Har du inte känslan av att England vill bli av med dig?

- Absolut inte! Jag känner mig hemma här. Jag kände mig varmt välkommen för två veckor sedan och gör det fortfarande. Folk är snälla och omtänksamma.

Inga resultat: då får Svennis lämna in

Du tycker inte att det börjar bli tråkigt att vara landslagsmanager? Kan du se dig själv i samma roll om fem år?

- Bra fråga...tråkigt...ja, det kan det vara i bland. Det är roligare att ha ett klubblag och stå på träningsplanen varje dag. Men å andra sidan är det här jobbet så stort. Det finns inget större. Mina intentioner är att stanna som engelsk manager hela kontraktstiden ut. Men sen får vi väl se om vi uppnår tillräckligt bra resultat. Gör vi inte det är det nog ingen som vill ha mig kvar.

Vilka blir de tre stora spelarna i VM i sommar?

- Skulle tippa att det blir de etablerade namnen... Zidane, Figo, Totti. Tror knappast något nytt stjärnskott kan dyka upp och dominera VM. Fast händer det så hoppas jag att det är en engelsman.

Vad har du som svensk tillfört den engelska fotbollsmentaliteten?

- Jag tror att karaktären är viktigare än var man kommer i från. Betänk att jag inte bott i Sverige sedan 1982. Jag är europé. Det är ingen större skillnad att komma in i ett engelskt omklädningsrum än i ett italienskt. Möjligen kan jag tillägga att jag knappast haft ett lag där stämningen mellan spelarna varit så god. Atmosfären i den engelska truppen är extremt bra.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM