VM blir roligt - utan Sverige

Här kommer Mild, Andersson och Jonson - världen håller andan...

1 av 2
FOTBOLL

Teriyakispett och friterade risbollar, laxsushi och marinerad ingefära, pinnar att äta med och en Magnus Uggla i solbrillor"

Se där allt nytt som erbjöds när den svenska fotbollens VM-trupp till Sydkorea/Japan avslöjades på fredagen.

I övrigt var det som väntat: jämngrått, trist och utan en enda överraskning. Som det unkna gröna te som vi också fick smaka.

Trygghetens apostlar. Söderberg och Lagerbäck.

Förresten, det där fräscha nya med japansk mat var inte på allvar. Det avslöjade VM-kocken Mats Broström:

- Därborta blir det mest raggmunk med fläsk och spaghetti med köttfärssås.

Världen håller andan, för här kommer Sverige med Daniel Andersson, Håkan Mild och Mattias Jonson i spetsen!

Det var en stor uppställning i en magnifik matsal en trappa upp i de lokaler där Sten Holmqvists Måndagsklubben höll till en gång i tiden, slutet på 60- och början på 70-talet. I varje fall nånstans där i närheten"

SVT24 direktsände, och som så många gånger i såna här ståtliga sammanhang, fick man anledning citera käringen som klippte grisen - och sen sa:

- Mycket skrik för lite ull!

Inte en enda liten rolig överraskning som bröt trygghetsidealet.

Mattias Jonson och Andreas Jakobsson kanske nån säger.

Selakovic - effektivare än Henke Larsson

Nja. Sportbladet har varje måndag publicerat den troliga truppen, och i den trupp vi (förbundskapten Robert Laul) tog ut i måndags fanns både Mattias och Andreas med. 23 rätt av 23 möjliga nämligen.

Nu har vi fått papper på dom 23 vi kommer att ha tillgång till i Japan, och därför inte längre anledning att tjata om dom vi saknar. Bara en sista gång"

Du vet säkert vilka jag menar: Pär Zetterberg, den senaste månadens bäste man i grekiska ligaledarlaget Olympiakos (jag fick just en färsk rapport från Tony Lappas om detta), Jesper Blomqvist och Jocke Björklund, två spelare vars snabbhet skulle ha behövts, och till de saknade, misshandlade och nästan mobbade får vi nu också lägga Stefan Selakovic.

Fjolårets allsvenske skyttekung som året innan sköt bort Benfica ur Uefa-cupen, som mot Grekland i februari byttes in och tre minuter senare gjorde årets hittills vackraste svenska landslagsmål sen han tagit ned en 50-meterspassning på vristen och fintat sig förbi backen och skjutit i mål.

En kille som gjort tre mål på åtta landskamper trots att han inte spelat full tid i någon enda match utan antingen bytts ut eller bytts in.

I snitt har Selakovic gjort 0,38 mål/match vilket gör att han i VM-truppen endast överträffas av klubbkamraten Marcus Allbäcks 0,47 (8/17), men Stefan är till exempel effektivare än Henke Larssons 0,32 (21/65), Anders Svenssons 0,25 (6/24), Andreas Anderssons 0,23 (7/31) och Zlatan Ibrahimovics 0,13 (1/8).

Men, som sagt, nu har vi det vi har och får göra bästa möjliga av det. Även om kritik förekommer är det trots allt 23 mycket duktiga spelare som åker dit.

Särskilt roligt lär det däremot inte bli, och jag minns den analys av spelsystemet som Stuart Baxter, numera engelsk Sverige-spion, nyligen gjorde i en intervju med Svenska Dagbladets Janne Majlard:

- En snål inställning som gör att motståndarna inte ska komma åt dem, även om man tappar bollen. Då får man dom små marginalerna ute på plan med sig, och motståndarna får inget gratis.

Med andra ord: tråka ihjäl dom!

Det i sin tur får mej att minnas krönikören Mike Penners avrättning av det hos oss så prisade 94-laget i Los Angeles Times efter semifinalförlusten, 0-1 mot Brasilien:

"Straffsparkar är anledningen till att dom fjordliknande, orörliga, tråka-dom-tills-dom-lägger-sig-på-rygg-svenskarna kom till Rose Bowl istället för Hopalong Hagi och hans kringflackande rumäner".

Tveksamt att lagkapten Andersson blir matchklar

Hur våra förbundskaptener tänkt sig startuppställningen i premiären mot England är inte svårt att lista ut (4-1-3-2): Hedman, Mellberg-Andersson-Mjällby-Lucic, Linderoth, Alexandersson-A Svensson-Ljungberg, Larsson-Allbäck.

Min uppställning skiljer sig inte särskilt mycket (4-1-3-2): Hedman, Antonelius-Mellberg-Mjällby-Edman, Linderoth, M Svensson-A Svensson-Ljungberg, Larsson-Allbäck.

Jag tvivlar på att Bjärred hinner bli matchklar i tid, Edman var så bra på Old Trafford att han naturligtvis åter ska spela mot England, Magnus Svensson är ju "Sveriges mest underskattade spelare" och - ja, sen är det inte mycket mer att välja på.

VM blir roligt ändå, det lovar jag.

Fast inte kommer det vara Sveriges förtjänst.

Lasse Sandlin