- Daniel är bättre än Kim Källström

Lagerbäck om uttagningen: Det har varit en oerhört jobbig tid

Foto: PETER KJELLERÅS
SKA LOTSA SVERIGE GENOM Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck presenterade de 23 spelarna som ska ta Sverige igenom "Dödens grupp". "Så himla underlägsna tror jag inteatt vi är", säger Lagerbäck.
FOTBOLL

Det handlar om 23 svenska fotbollsspelare.

Som ska ta oss igenom "Dödens grupp".

Omöjligt - eller?

- Så himla underlägsna tror jag inte att vi är, säger förbundskaptenen Lasse Lagerbäck.

Frågorna haglade, spelarval debatterades, kritik framfördes, framtidstro fanns - den svenska landslagsledningens presentation av VM-truppen lämnade ingen oberörd.

Ett världsmästerskap i fotboll gör inte det.

- Att få vara med om ett VM är få förunnat. Speciellt i ett sånt här litet land. Det kommer att bli mycket spännande. Det har varit en oerhört jobbig tid inför uttagningen, så mycket fotboll som jag har sett från årsskiftet och framåt har jag aldrig sett, säger Lasse Lagerbäck.

Successivt har en 23-mannatrupp växt fram - som Lagerbäck/Söderberg förstås tror ska ta oss långt i Sydkorea/Japan.

Vi möter England, vi möter Nigeria, vi möter Argentina - hur ska vi ta oss vidare?

- Vi måste ha tre bra dagar, så är det. Vi måste ha ett väl fungerande försvarsspel, och vi måste också våga spela vårt spel anfallsmässigt - men så himla underlägsna tror jag inte att vi är. Vi har visat att vi kan spela jämnt mot England, dessutom under en lång period. Argentina är på papperet det klart bästa laget och Nigeria är oberäkneligt - med individuellt skickliga spelare....men har vi en bra dag kan vi rubba de här, så bra är vi, säger Lasse Lagerbäck.

"Vi vill ha olika spelartyper"

Varför är Zlatan med i truppen?

- Han är kanske den största talangen i hela landet - och en spelare som kan göra det totalt oväntade ska få vara med i ett sånt här sammanhang. Han är en joker, det är bara att konstatera.

...men ni valde bort Kim Källström före ifrågasatte Daniel Andersson. Överhuvudtaget är det en trupp med väldigt många hårt arbetande mittfältare, och färre kreativa spelare.

- Vi har gått lite på linjen att vi vill ha en trupp med olika spelartyper, och på så sätt kanske utrymmet för yngre spelare som skulle ha varit med för att se och lära försvann lite grann. Blandningen vi har på mittfältet känns som den bästa för de olika scenarier som vi tänkt oss. Vi tycker totalt sett att Daniel fortfarande är en bättre fotbollsspelare än Kim Källström.

Hur ser du på försvarsproblemet - vi har få naturliga ytterbackar?

- Vi har strävat efter att ta ut de bästa spelarna. Det är inte hundraprocentigt bra att man inte har samma position som i klubblaget, men det är den situation som vi har. Både Olof Mellberg och Teddy Lucic har visat att de även internationellt sett är bra ytterbackar.

Få överraskningar i VM-truppen

Kommer Ljungberg att få en fri roll, med mindre defensivt ansvar?

- Jag tycker inte att han har en så mycket mer defensiv roll i landslaget, det beror mer på matchbilden. Det som skiljer är att han deltar mer i speluppbyggnadsfasen i landslaget, och det där måste vi diskutera. Självklart vill vi få fram honom mer i banan och utnyttja hans skicklighet att komma fram i djupledslöpningar.

Hur bra är den här truppen jämfört med VM-truppen 1994?

- En sån årgång får ett sånt här litet land inte fram så ofta. Vi fick det 1958, 1974 och 1994. Ser man det så är den truppen säkert lite starkare - men får vi det att stämma kan de här spelarna prestera väldigt bra.

Det var inte speciellt många överraskningar i truppen?

- Nej, i alla fall inte för oss. Fotboll på den här nivån... Rekordmagasinet finns inte. Det är så tufft.

Hur bra kan det gå om du får drömma lite?

- Det är bättre att visionärer som Martin Luther King får drömma. Jag konstaterar att det kommer att bli tufft - men inte omöjligt.

Anders Burström

ARTIKELN HANDLAR OM