Europa exploderar

Hetare helg än någonsin tidigare - finaler avgörs överallt, samtidigt

FOTBOLL

GLASGOW

Från Lyon till London, från Amsterdam till Istanbul, från Dortmund till Valencia...

Överallt samma glöd.

Det är nu som alla möjligheter börjar och tar slut, mitt fönster står öppet mot en av alla städer med glödande stubin.

Celtic-Rangers i dag.

Se upp för explosionen.

Foto: AP
I dag smäller det i Europa. På Hampden Park ska Henrik Larssons Glasgow Rangers och Celtic att utkämpa fotbollsvärldens mest klassiska derby, FA-cupfinal - Old Firm.

Eftersom det handlar om fotboll vart man än befinner sig (utom i små delar av Sverige, där Ryssland möter Ukraina i ishockey), så kan man lika gärna lösa biljett till Glasgow.

Det handlar om pulserande, nervdallrande, dramatisk fotboll här också.

Allt kan hända här också.

Fast bara nästan.

Allt kan hända, så länge som "allt" inkluderar Rangers och Celtic.

- Cupen är oerhört viktig för fansen, om vi vinner så kommer de se det här året som ett lyckat år, säger Rangerscoachen Alex McLeish.

Fotbollsvärldens mest klassiska derby

Rangers är i extremt behov av ett lyckat år. Det har varit för mycket förluster, andraplatser och Henrik Larsson de senaste säsongerna. I dag samlas 67 000 galna, omanikyrerade fotbollsfans på Hampden Park för att utkämpa ett ställföreträdande krig i Old Firm, fotbollsvärldens mest klassiska derby.

Normalt skulle den matchen följts av hela Fotbollseuropa.

Men den här helgen är inget normalt.

Det spelas finaler överallt, samtidigt.

För första gången någonsin kan man förbanna vetenskapen, som haft det dåliga omdömet att klona får istället för fotbollsfans - för det här är helgen när vi vill vara i åtta länder samtidigt.

Vi vill vara i Frankrike, där årets tränare (Joël Muller) och årets lag (Lens) åker till det normalt så jämnmodiga Lyon för att spela en ren ligafinal, inför en Lyon-publik som brinner av längtan efter sitt första ligaguld någonsin.

Engelsk cupfinal, men inte bara engelsmän"

Vi vill vara i Wales, där Arsenal ska bädda för en dubbel genom att vinna finalderbyt mot Chelsea. Hos vadslagningsfirmorna kan man spela på varifrån matchens första målskytt kommer. Frankrike är favoritspel, före Holland och Skandinavien. Det var längesedan en engelsk cupfinal bara handlade om engelsmän.

Vi vill vara i Spanien, där Aimar och Baraja ska stjäla Real Madrids guld och ordna en segerfest i en stad som förlorat för mycket.

Vi vill vara i Holland, där Zlatan får sitt första ligaguld två dagar efter att han blivit uttagen i VM-truppen och vunnit ett VM-guld (i fantasin), och vi vill vara i Tyskland, där Bayer Leverkusen med sitt underbara fotbollslag får en ny andraplats och får höra nya sånger om att de aldrig kan vinna.

Vi vill vara i det galna Istanbul, där gränsen mellan Asien och Europa växer en mil till när Galatasaray springer hem ytterligare en ligatitel.

Man vill absolut vara överallt samtidigt.

Det går nu inte.

Så man kan lika gärna vara i Glasgow.

Old Firm har blivit New Firm, revolutionen de senaste femton åren har moderniserat både spelet och problematiken. Rangers är inte längre ett protestantiskt reservat, katolska Celtic är inget fattigt familjeföretag med urgamla värderingar.

Det enda som är som det alltid varit är den passionerade elden.

Det brinner i Glasgow.

Som överallt annars.

Italien

Skottland

Spanien

Holland

Tyskland

England

Frankrike

Turkiet

Simon Bank