Fotbolls-VM hotas av sprickande jättedamm

Regnperioden kan få dammen att rämna och orsaka kaos i Sydkorea

FOTBOLL

TOKYO

Inför OS i Söul 1988 kallades den nordkoreanska Kumgang-dammen för en "atombomb av vatten" och Sydkorea byggde snabbt en egen gigantisk "fredsdamm" för att skydda sig och spelen mot sabotage.

Efter korruptionsavslöjanden några år senare föll båda dammarna helt i glömska. Till i lördags.

I dag är hotet verklighet.

Foto: REUTERS
skyddet Inför OS 1988 byggde Sydkorea denna damm som skydd mot eventuella sabotage. Nu är förstärkningarna i full gång för ett torrt fotbolls-VM.

Bilder från amerikanska spionsatelliter tagna i vintras avslöjar en stor spricka, 20 meter bred och minst lika djup, i dammen som just nu rymmer 600 miljoner ton vatten.

Om tre veckor spelas första matchen i fotbolls-VM i Söul och kring den 15 juni börjar regntiden.

Regnperioden kan få dammen att rämna

Ett skyfall då - och några hundra millimeter regn ett par dygn är inte helt ovanligt - riskerar få dammbyggnaden att rämna och sända en flodvåg på 1,2 miljarder ton mot Söul 120 km nedströms.

"Käre Ledaren" i Nordkorea, Kim Jong-Il, vill inte släppa in fienden på sin sida och avfärdar satellitbilderna som fejkade.

- Dammen är världens säkraste för den byggdes av vår ärorika folkarmé, sa nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA i går.

Sydkoreanerna har redan börjat tömma Fredsdammen och en annan lika stor damm på 900 miljoner ton vatten, och sidorna förstärks med betong och stål.

- Allt skall vara klart till den 20 juni, sa byggministeriet på söndagen.

De två jättedammarna ligger cirka 30 km från varandra på varsin sida om den demilitariserade zonen i ett biflöde till Han-floden som rinner genom Söul.

För tidigt att tala om kollaps

Den 105 meter höga Kumgang-dammen byggdes rekordsnabbt - 16 månader - och den aktuella sprickan anses avslöja svåra konstruktionsbrister, slarv och fusk.

Hur djupt sprickan går vet ingen, men myndigheterna i Söul försöker tona ned hotet mot fotbolls-VM:

- Det är alltför tidigt att säga att dammen är på gränsen till kollaps, säger Bygginstitutets chefsforskare Woo Hyo-seop.

Bo Gunnarsson