Truppen i sin helhet

Med kommentarer från Lasse Sandlin

FOTBOLL

David James

West Ham

31 år, 7/0

Sandlins kommentar: ”Calamity James” – efter en serie tabbar under sitt tidigare liv i Liverpool och Aston Villa. Knappast bättre än nummer tre av målvakter.

Wayne Bridge

Southampton

21 år, 2/0

Sandlins kommentar: Henry Winter på Daily Telegraph vill se Bridge som vänsterback mot Sverige. Motivering: ”Han har imponerat varje gång jag sett Southampton”.

Sol Campbell

Arsenal

27 år, 44/0

Sandlins kommentar: Stor och stark och naturligtvis en drömback att möta för små, kvicka anfallsspelare som Crespo och Saviola – eller varför inte Henke Larsson?

Ashley Cole

Arsenal

21 år, 7/0

Sandlins kommentar: Troligt förstaval som vänsterback. Men egentligen är han mer mittfältare än back. Har alltså sin styrka framåt, faktiskt ganska svag bakåt.

Danny Mills

Leeds

24 år, 5/0

Sandlins kommentar: Ett av truppens svagare kort. Dessutom med klara disciplinproblem. Användbar både till höger och i mitten. Kom till Leeds från Charlton 1999.

Wes Brown

Manchester United

22 år, 4/0

Sandlins kommentar: Något under senare år så ovanligt som en planta fostrad hemma på Old Trafford. VM-platsen i fara när han i december drabbades av knäproblem.

Rio Ferdinand

Leeds

23 år, 20/0

Sandlins kommentar: En av få engelska backar som är vän med bollen. Till Leeds från West Ham för 18 miljoner pund och nog har han utvecklats under David O´Leary.

Martin Keown

Arsenal

35 år, 40/2

Sandlins kommentar: Klar säkerhetsrisk i de bakre leden. Som en engelsk kollega sa: ”Keown verkar inte ha fattat domarnas hårdare bedömning i straffområdet”. Så låt honom spela!

Gareth Southgate

Middlesbrough

31 år, 46/1

Sandlins kommentar: ”Don´t cry for me Gareth Southgate” lät det med argentinsk Evita-touch efter straffmissen i EM –96. Men Southgate är en kämpe att luta sig emot.

Joe Cole

West Ham

20 år, 3/0

Sandlins kommentar: ”En fotbollens Makarov” som Peter Wennman kallade honom efter succén mot Paraguay, då han virvlade in på plan och snurrade upp gästerna.

Kieron Dyer

Newcastle

23 år, 8/0

Sandlins kommentar: Enligt Newcastles Bobby Robson en given landslagsman tio år framåt. Har haft problem med skador men Svennis har hållt en plats öppen.

Steven Gerrard

Liverpool

22 år, 9/1

Sandlins kommentar: En nyckelspelare trots att han inte hunnit göra mer än nio landskamper. Tuff men polerad, hårdjobbare men också prickskytt. Dock skadebenägen.

Nicky Butt

Manchester United

27 år, 17/0

Sandlins kommentar: Knappast en man för förstauppställningen. Däremot värdefull som stand-in mitt på mitten för till exempel Paul Scholes. Ett lojalt energiknippe.

Owen Hargreaves

Bayern München

21 år, 4/0

Sandlins kommentar: Född i Kanada, walesisk mor, boende i Tyskland – om det fanns någon överraskning i truppen så var det den här gubben. En löpstark bollvinnare.

Paul Scholes

Manchester United

27 år, 41/13

Sandlins kommentar: Astmatiker – men trots det en hårding som med förkärlek dundrar ”in i boxen”. Däremot är det ett stort frågetecken för formen det här året.

Robbie Fowler

Leeds

26 år, 23/6

Sandlins kommentar: Bytte från Liverpool till Leeds bara för att få spela. Fulltränad och i form finns det heller knappast någon bättre forward i Premier League.

Emile Heskey

Liverpool

24 år, 22/3

Sandlins kommentar: Owens idealiske kompis. En liten och en stor. En lätt och en tung. ”Helan och Halvan” i Svennis version. Även tänkbar som vänstermittfältare.

Michael Owen

Liverpool

22 år, 33/14

Sandlins kommentar: En av de blott två engelska spelare världen talar om – men också en av de mest skadade. Minns också hur lätt han var att desarmera i EM-kvalet.

Teddy Sheringham

Tottenham

36 år, 44/11

Sandlins kommentar: Den perfekte avbytaren, den felande länken mellan mittfält och toppar – det har han varit i många år nu. 36 år, nog är det ett svaghetstecken.

Darius Vassell

Aston Villa

21 år, 2/1

Sandlins kommentar: Speedkula fostrad i Aston Villas egna ungdomsled, och hans klubbkompis Olof Mellberg ser Vassell som en mycket trolig startman i premiären.

38 år, 67 landskamper/0 mål

Sandlins kommentar: I ett i övrigt ganska ungt lag har jag känslan av att England behöver den rutin och erfarenhet som ”Spunky”, trots sin frisyr, står för.

Leeds

35 år, 21/0

Sandlins kommentar: Av många ansedd som Englands nummer 1. Har länge – alltför länge? – tvingats stå i skuggan av Seaman och nu kanske FÖR gammal för att ta över.

Sportbladet