Det bästa som kunde hända för landslaget - han är född till matchvinnare

FOTBOLL

Född till matchvinnare: Zlatan Ibrahimovic.

Ingen överraskning alltså att det är just långe Zlatan som avgör den holländska cupfinalen åt Ajax, trots att Ronald Koeman väntat ända till 78:e minuten med att sätta in honom.

Zlatan är en planta att ömt vårda inför VM - för att tala i de termer som vi trädgårdskolonister gärna använder.

Nu kommer Zlatan knappast att slå ut varken Henrik Larsson eller Marcus Allbäck ur den svenska startuppställningen i VM-premiären mot England. Däremot är han den ideale inhopparen - men då gärna några minuter tidigare än vad den gamla skarpskytten Koeman nu gjorde. Förresten var det tydligen mycket tursamt att Ajax överhuvudtaget fick till en avgörande förlängning.

Inget typiskt Zlatan-mål

Golden goal-målet mot Utrecht var tydligen ett distinkt skott från straffpunkten efter en tilltrasslad situation och därmed inget typiskt Zlatan-mål. Han brukar normalt ha koll på både boll och motståndare, när han sätter sina bollar.

Men han var på rätt ställe vid rätt tid och då är Zlatan en matchvinnartyp som likt en kobra kan slå ned på bollen och göra den dödligt giftig.

I Malmö FF blev det 16 mål på 40 allsvenska och superettamatcher för Zlatan; 0,4 mål per match.

I Ajax har säsongens ligaspel givit sex mål på 24 matcher; 0,25 mål per match.

Något sämre alltså. Men då får man väl också anta, att det är svårare att möta Feyenoord och PSV än Brage och Västerås.

Liksom man måste ta hänsyn till att Zlatan av de 24 matcherna bara fått spela fulla 90 minuter i fem.

Att svenskar blivit holländska cupmästare är förresten inte helt unikt.

Ove Kindvall blev det med Feyenoord 1969. Med PSV Eindhoven vann Björn Nordqvist cupen 1974 och Peter Dahlqvist 1976, och när Ajax blev cupmästare 1993 så gjorde Stefan Pettersson det viktiga 3-1-målet 25 minuter in på andra halvlek i en final som Ajax till slut vann med 6-2.

Ralf Edström är ändå värst, eftersom han är dubbel cupmästare; med både 1974 och 1976.

Han blev fjärde svensken

Och liksom Zlatan gjorde det år 2002 var såväl Kindvall som Edström och Dahlqvist med om att ta hem dubbeln, både ligan och cupen samma år.

Fast, om man nu ska vara lite kritik, så är det egentligen inte så märkvärdigt i ett land som Holland om man spelar i lag som Feyenoord, PSV eller Ajax.

Några andra lag finns ju inte.

Men jätteskojigt var detta. Både för Zlatan och det svenska VM-laget.