”Jag ser Tommy mer än min fru”

Sportbladet tar en titt på vad som rör sig i förbunds- kaptenernas huvuden

Foto: Peter Kjellerås
FOTBOLL

Två hjärnor.

Ett landslag.

Sportbladet satte sig ner med Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck för att ta reda på vad som rör sig i huvudet hos de blågula förbundskaptenerna.

I oktober 1997 blev det klart att Söderberg skulle få jobbet som ansvarig för det svenska fotbollslandslaget.

Redan från början hade han Lagerbäck vid sin sida, som assisterande.

Drygt två år senare, i december 1999, gjordes ledarstrukturen om, och båda uppnådde samma kaptensstatus.

När de nu står inför sitt första VM-slutspel plockade vi fram bandspelare, tryckte på record och bad dem berätta:

Om jobbet som förbundskapten...

Berätta om en helt vanlig dag på jobbet när inte landslaget är samlat...

Söderberg: - Vi sitter borta på östra läktaren, i AIK:s gamla våning.

Vad gör ni?

- Det kan vara kontakt med spelare. Vi jobbar också med utbildning på förbundet. Vi besöker föreningar, distrikt. Vi besöker spelare.

- Vi skulle vilja hinna med mer, men vi gör inte det. Sen blir det mer och mer mediakontakter, det innebär också att det blir mycket, mycket mer med sponsorer.

Tröttnar du aldrig?

- Vi har aldrig motivationsproblem, alla älskar fotboll. Alla kanske inte älskar att gå till sitt arbete, jag kanske skulle vilja göra någon annat i livet. Såna här frågor har inte vi problem med.

Skiljer sig ditt och Lasses jobb på något sätt?

- Lasse är bättre på data så han är den som är ute och söker information där. Han är också en bättre fotbollsanalytiker, det skulle han aldrig säga eftersom han är så ödmjuk. Jag är mer en som gillar att stå ute på planen.

När ni kontaktar spelare, vem är det som gör det i huvudsak?

- Jag tycker vi delar arbetsuppgifterna ganska lika.

Har ni vissa spelare som ni ansvarar för?

- Ibland. Det har blivit tillfälligheter, att man varit ute och träffat vissa spelare. Det blir spontant. Jag råkade vara den som åkte till Porto, då det är jag som haft kontakt med Fredrik Söderström och Anders Andersson.

- Sen är det lite kopplat till vilka spelare man haft kontakt med tidigare. När jag började med U21-landslaget så är det vissa av spelarna som, jag tror det är nio stycken, är kvar. Då har det blivit lite att jag har kontakt med dom.

Om en vanlig dag på jobbet...

Hur ofta sitter ni på kansliet i Solna?

Lagerbäck: - Räknat i tid är det nog fler dagar utanför kansliet än på. Vi är ändå här relativt mycket i och med att vi väljer att göra mycket planeringsjobb här.

Går du till jobbet klockan nio varje morgon?

- Nej, jag åker alltid hit innan rusningstrafiken. Så jag är där någon gång mellan sju och tjugo över sju.

Upp klockan sex då?

- Nej, jag har inte så lång startsträcka. Men, strax efter sex någon gång.

När slutar du?

- Ofta blir det hem lite efter rusningstrafiken. Men det varierar ganska mycket.

Lediga helger?

- Dom är inte många.

Hur mycket jobbar du?

- Jag ser mycket fotboll i vanliga fall, men den här våren har jag sett extremt mycket, och det har Tommy också. Man följer alla spelare på tv, har man inte kanalerna så blir det på video. Ofta har man sett tre, fyra, fem matcher varje helg. Jag vet inte hur mycket jag har jobbat, men det är betydligt mer än 40 timmar i veckan.

Händer det att du stoppar upp och känner att det blir lite för mycket av det goda?

- Ja. Samtidigt är det ett fritt jobb. Har man bara lite framförhållning så kan man säga att nu stänger jag butiken och tar ledigt två dagar. Det går.

- En sån här vår släpper man det aldrig. Har jag till exempel varit uppe i Medelpad håller jag ändå koll på matcherna, om det är någon som blivit skadad. Har man tillgång till rätt kanaler så tittar man, även om man bestämt sig för att vara ledig.

Om livet utanför fotbollen...

Vad gör du när du kliver ur förbundskaptensrollen?

Lagerbäck: - Jag försöker umgås lite med sin fru. Jag åker gärna upp till min föräldrargård uppe i Medelpad, Ånge kommun. Sen försöker jag hinna läsa mycket.

Vad läser du?

- Allt möjligt.

Fotboll?

- Nej, om jag kopplar av försöker jag läsa någonting annat. Jag läste en bra bok i våras, Fucking Sverige. Den kan jag rekommendera. Den ska alla storstadsbor läsa.

Stora delar av ditt liv kretsar kring fotbollen. Kan det bli för mycket?

- Har man fått chansen att få det här jobbet och sedan valt att ta det så får man inrikta sig på att ska man göra ett bra jobb så blir det väldigt mycket fotboll.

- Ser man det i ett större perspektiv så är det klart att det blir för mycket fotboll. Det finns så mycket annat som är väsentligt i livet. Men det här är ett sätt att leva. Det är både ett jobb och ett intresse.

Om relationen till varandra...

Hur ofta står du i kontakt med Tommy?

Lagerbäck: - Inte dagligen. Å andra sidan är det inte många dagar då vi inte pratar med varandra, även om det ibland sker på telefon. Minst fem, sex dagar i veckan tror jag att vi är i kontakt med varandra.

Är ni ofta på samma plats?

- Både och. Jag törs inte säga hur många av dagarna som vi träffas fysiskt. Men, jag ser nog Tommy mer än min fru, det tror jag.

Umgås du och Tommy även privat?

- Sen vi fick det här jobbet träffas vi nästan aldrig bara privat. Tidigare kunde vi träffas hemma hos varandra, rent fritidsmässigt, men det har halkat åt sidan på någon sätt.

- Vi umgås så mycket ändå, när man är ledig nu prioriterar både han och jag andra saker.

Ni måste känna varandra väldigt väl?

- Ja.

Hur skulle du beskriva Tommy?

- Jag tycker han är en unik person. Han är oerhört intressant både att jobba tillsammans med och vara tillsammans med. Det händer alltid saker. Mycket härliga idéer. Spännande är ett bra uttryck att beskriva hur det är att jobba och umgås med Tommy.

Tror du att ni kommer att umgås privat efter er tid som förbundskaptener?

- Det både tror och hoppas jag. Att vi kommer att träffas betydligt mer privat.

Om framtiden för svensk landslagsfotboll...

Är det risk att många av dagens landslagsstjärnor tackar för sig efter sommarens VM?

Söderberg: - Det är ingen som sagt till oss att dom ska lägga av. Sånt där är svårt att veta, det kan vara spelare som är nöjda och kliver av.

Hur ser landslagets framtid ut?

Lagerbäck: - Jag har aldrig sett så många välutbildade talanger, ändå kan det bli tufft. Det är svårt i dag att ta klivet från att vara lovande till att bli landslagsspelare.

- Det kan ha och göra med att svenska spelare är väldigt laglojala, något som inte alltid belönas när du kommer ut i proffslivet. Titta på Fredrik Ljungberg. Det är en av dom mest mentalt starka spelare jag stött på, ändå tog det flera säsonger innan han var helt etablerad i Arsenal.

Lars Lagerbäck

Tommy Söderberg

Christoffer Bjäreborn