”Vi är inte långt efter 94-laget”

Hedman tror på en kokande sommar – med ett förtrollat svenskt landslag

1 av 2
Hedman 2002.
FOTBOLL

Sommaren var varm, men det var ett förtrollande svenskt fotbollslandslag som fick den att nå kokpunkten.

Det var 1994 - det var VM-feber.

I går samlades Sveriges spelare i Stockholm för att börja skissa på reprisen.

- Tar vi oss vidare från gruppen siktar vi på att gå hela vägen, säger Magnus Hedman.

Redan i söndags kväll checkade den svenske landslagsmålvakten in på spelarhotellet. Han hade längtat till samlingen, till avresan mot Japan, till matcherna mot England, Nigeria och Argentina. Det handlar om Dödens grupp och många befarar att Sverige ska lägga sig ner och självdö, men Magnus Hedman tror på sig själv och sitt lag.

"Vi är underdogs - ge oss inte chansen"

Han vet att Sverige har spelat 18 landskamper i följd utan förlust, att Sverige trivs bäst i matcher motståndaren för och att det fortfarande finns svenska vikingar som vill erövra världen.

- Okej, vi är underdogs men ge oss inte chansen - för då tar vi den med en gång. Den känslan har jag, säger han.

Hedman ingick i VM-truppen som grävde brons i USA 1994. Åtta år senare väntar nästa äventyr för tredjemålvakten som har blivit nyckelspelare i ett landslag som bara spelare och ledare verkar tro på.

"Vi ska ha en lätt, skön stämning"

- Det är rätt tufft att sitta på bänken och inte känna sig riktigt delaktig, men jag var med för att lära och det gjorde jag. Jag vet vad som krävs av spelare och ledare för att vi ska gå långt i turneringen, säger Magnus Hedman.

Vad krävs då?

- Att vi kommer ihåg vad det är som har tagit oss till VM och att vi behåller det. Det, att vara disciplinerade och spela ett organiserat försvarsspel, tappade vi under EM. Sedan får det inte bli för allvarligt, för mycket adrenalin. Vi ska ha en lätt, skön stämning där alla känner sig tillfredsställda.

Men anspänningen lär väl inte försvinna?

- Nej, men i träningsmatchen mot Japan får vi spela på en fullsatt stadion i värmen och känna på hur det blir. Englandsmatchen blir egentligen vår andra match, så jag tror inte att anspänningen blir lika hög.

EM 2000 sammanfattades med ett ord, fiasko. Nu spelar ni med helt utan förväntningar...

- Ja, ordet finns inte. Det kan bara bli succé. England måste spöa oss, Nigeria likaså, men framförallt Argentina, som är VM-favoriter. De är välkomna att prova. Ingen tittar på Sverige-England för att se Allbäck göra 2-0. Ingen tror ju på det. De ska se Beckham, Owen, Heskey och allt vad de heter.

Beckham - han kan försöka knorra

Och den där Beckham förväntas knorra in en frispark bakom Magnus Hedman...

- Bring it on. Det är den känslan jag har. De kan slå oss, men de ska fanimej göra det också. Vi vet vad vi har för kvaliteter i det här laget. Titta på Henke, Allbäck, Olof, Anders... Många, många spelare har en bra säsong bakom sig. Vi ska gå hand i hand ut på planen och tillsammans bilda en stark enhet.

Kan du jämföra VM-lagen 1994 och 2002?

- Nej, det vore orättvist. Vi har ju inte spelat VM, men för att komma långt behöver vi en Brolin, en Ingesson, som lyfte sig enormt, en Ravelli, en Dahlin och en Kennet Andersson.

Finns deras motsvarigheter i truppen?

- Ja, jag hoppas att jag tar Ravelli-rollen. Ljungberg är Brolin, Anders Svensson kan bli Ingesson och i stället för Dahlin och Kennet har vi Henke och Mackan. Patrik har vuxit enormt mycket och är kanske den bästa backen jag har spelat bakom i karriären. Dessutom har vi Zlatan. Det finns kvaliteter i det här laget.

"Jag åker inte dit för att åka på stryk"

Var det en bättre trupp 1994?

- Hade du ställt frågan för ett år sedan hade jag svarat ja, men tittar man på spelarna som är med vill jag nog säga att det inte är långt ifrån.

Det kan med andra ord bli en ny galen fotbollssommar...

- Tar vi oss vidare från gruppen med Argentina, Nigeria och England finns det inget som säger att vi inte kan gå riktigt långt. Jag vägrar att tro att man efter ett sådant avancemang skulle göra en plattmatch i åttondelsfinalen. Då siktar vi på att gå hela vägen. Jag åker inte dit för att få stryk. Efter varje fight ska jag kunna titta mig i spegeln och säga att jag har gjort vad jag kunnat, säger Magnus Hedman.

Tomas Brolin, Jonas Thern, Thomas Ravelli, Roland Nilsson, Martin Dahlin, Kennet Andersson och de andra svenska spelarna resonerade likadant inför resan till USA 1994.

Det var 1994, det var VM-feber.

Sportbladet sätter betyg på de båda svenska VM-årgångarna

...och Ravelli & Co vinner med bred marginal

Stefan Holm