Wernerson kämpar för sitt liv

”För varje timme ökar chanserna att han överlever”

FOTBOLL

Fotbollsexperten Thomas Wernerson, 46, vårdas i respirator efter att stora kroppspulsådern brustit.

Nu kämpar han för sitt liv.

- Närmaste dygnen blir dramatiska. Men för varje timme ökar ju chanserna att han överlever, säger Leif Swärd, nära vän och läkare i IFK Göteborg.

Foto: GUNNAR ASK
INSJUKNADE FÖRE SÄNDNING Det var timmarna före sändningen av Fotbollskväll i måndags som Thomas Wernersons aorta brast och han fördes omedelbart till sjukhus. Något som räddade hans liv.

Tv-profilen och förre stormålvakten Thomas Wernerson blev svårt sjuk vid 18-tiden i måndags kväll, under förberedelserna inför Fotbollskväll.

Tillsammans med arbetskamrater från sporten på SVT åt han en kort arbetsmiddag i personalmatsalen i tv-huset på Gärdet i Stockholm. Plötsligt visade han tecken på att bli svårt sjuk och klagade på ryggsmärtor.

- Jag behöver en ambulans, sa han kort.

I matsalen fanns också Erika Bjärström från SVT:s nyhetsredaktion. Hon förstod genast att Wernersons tillstånd var allvarligt:

- Jag gick förbi deras bord och såg att han var allvarligt sjuk. Jag trodde att han hade drabbats av en hjärtattack, berättar hon.

- Jag sa till dom andra vid bordet att han behövde en ambulans.

Opererades akut i måndags kväll

Arbetskamraterna agerade snabbt. En ambulans förde Thomas Wernerson till akutmottagningen på Danderyds sjukhus. Efter en röntgen fördes han därefter till Thoraxkliniken på Karolinska sjuhuset, i Solna.

Där akutopererades Thomas Wernerson i måndags kväll för ett svårt bråck på kroppspulsådern, i bröstet.

- Thomas tillstånd är kritiskt, sa Mikael Runsiö, chef för Thoraxkliniken i går eftermiddag.

Operationen bedömdes som lyckad men Wernerson vårdas fortfarande i respirator, helt nedsövd. Det gjordes i går försök att väcka honom, men kroppen reagerade så oroligt att han genast sövdes på nytt.

Hustrun vakar vid hans sida

Läget bedömdes sent i natt som fortsatt allvarligt, enligt uppgifter till Sportbladet.

Vid sin sida på sjukhuset har Thomas Wernerson hustrun Ann-Christine, som haft kontakt med Leif Swärd i Göteborg.

- Eftersom operationen gick bra ökar ju chanserna att han klarar sig för varje timme som det inte tillstöter komplikationer, säger Swärd som under många år varit nära vän med Thomas Wernerson.

- Jag är fruktansvärt orolig. Det känns ju som om en anhörig har drabbats, säger han.

- Dom närmaste dygnen blir dramatiska. Thomas går en fruktansvärt tuff match.

Thomas Wernerson har arbetat som fotbollsexpert för Fotbollskväll sedan 1998, då han lämnade jobbet som klubbdirektör i IFK Göteborg.

Sedan årsskiftet arbetar han som marknadsförare på Göteborgs Fotbollförbund. I jobbet som expertkommentator på SVT förberedde han sig för att inom kort åka till VM-slutspelet i Japan, där han skulle få en nyckelroll under sändningarna.

- Det känns oviktigt. Nu hoppas vi bara att det här ska gå bra, säger redaktionschefen Kjell Andersson.

Två vinster i Uefacupen

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM