Hälften av de drabbade hinner inte till sjukhuset

FOTBOLL

Ett bråck på stora kroppspulsådern kan få kärlväggen att brista i en inre störtblödning. Det kommer som en blixt från klar himmel.

Bara hälften hinner till sjukhus.

Dödligheten är därför så hög som 75-80 procent.

Varje år dör 400 svenskar av brusten kroppspulsåder.

De allra flesta är män över 60 år.

En speciell variant av pulsåderbråck, så kallad aortadissektion, tycks dock även drabba yngre. Den kan bero på en medfödd svaghet i pulsåderns vägg eller högt blodtryck.

- Innersta lagret av blodkärlsväggen spricker och man får en blödning mellan väggarna, förklarar professor Jesper Swedenborg just hemkommen från Karolinska sjukhuset i Solna.

Det känns som en hjärtinfarkt

Bristningen uppstår oftast där kroppspulsådern kommer ut från hjärtat och gör att blodet kan tränga fram genom kärlväggen på längre eller kortare sträckor.

Den höga dödligheten beror på att blödningen lätt tränger igenom till hjärtsäck och bröstbukhåla.

Den drabbade känner ofta en akut kraftig smärta i bröstet som strålar ut i ryggen. Insjuknandet påminer om en hjärtinfarkt.

Vanligare är så kallad aortaneurysm. Cirka 4-5 procent av alla män över 60 år har denna typ av pulsåderbråck som gör att hela kärlväggen buktar ut. Bråcket växer successivt utan att ge några symptom och kan till slut spricka.

Forskarna har inte alla svar ännu

Exakt vad som orsakar den här typen av bråck vet forskarna ännu inte. Åderförkalkning och ärftlighet har länge ansetts ligga bakom. Man diskuterar även om olika enzymer bryter ner bindvävsstrukturen i ådern och gör den skör.

På senare år har man också tittat närmare på om en infektion kan ligga bakom bråcken. Framför allt två bakterier har fått skulden; twar och klamydia. På flera håll i landet pågår därför studier för att se om antibiotika kan bromsa bråckets utbredning.

Bråcket gör att blodkärlet brister som en ballong

Caroline Hougner