”Jag är här för att spela”

Skrällen Pontus Farnerud ersätter Mild

FOTBOLL

Klockan halv åtta i går kväll klev en blond och moderiktigt klädd ung man in på Scandic Park Hotell på Östermalm i Stockholm.

- Jag är här för att spela, sa Pontus Farnerud, 21.

Foto: PETER KJELLERÅS
"EN FANTASTISK TEKNIK" Förbundskapten Lasse Lagerbäck öste beröm över Pontus Farneruds fotbollskunskaper när han presenterades som ersättare för skadade Håkan Mild.

Ålder: 21 Allsvenska matcher: 0 A-landskamper: 1

En timme senare var de privata kläderna utbytta mot landslagsoverallen och på en snabbt hopkallad presskonferens förklarade Monaco-proffset hur det kändes att få det där telefonsamtalet från förbundskaptenen Tommy Söderberg några timmar tidigare.

- Jag hade haft semester i två dagar och var hemma hos pappa i Landskrona. Det var inte samtalet man legat och väntat på, precis. Det var snabba ryck, bara att packa väskan och åka hit, säger Pontus Farnerud.

- Jag hade planerat en semester med familj och kompisar hemma i Landskrona. Men jag tar ju hellre en biljett till Japan, säger han och ser ganska nöjd ut.

"Jag ska kämpa för att få chansen"

Nu blir det Pontus Farnerud som bär tröja nummer 19 under VM-veckorna i Japan/Sydkorea.

En sargad hälsena stoppar Håkan Mild som besviken lämnade Stockholm redan under eftermiddagen.

- Jag vill skänka en tanke åt Håkan som kämpat så hårt för att komma tillbaka. Jag känner hans besvikelse, säger Pontus.

Vilka förväntningar har du på dig själv?

- Precis som alla andra är jag här för att spela. Vi får se vad som händer. Jag ska kämpa för att få chansen.

Vilken position spelar du helst på?

- Centralt på mittfältet, helst i den defensiva roll jag hade mot Grekland. Men jag kan spela offensiv mittfältare också.

Hur är din form?

- Jag spelade match i förra veckan och har säsongstempot uppe. Känner mig hundra procent fit for fight.

Förbundskaptenerna Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck valde mellan Pontus Farnerud, Kim Källström och Marcus Lantz när det stod klart att Håkan Mild måste ersättas.

Stefan Selakovic och Johan Elmander var däremot aldrig aktuella.

Kaptenen: Han kan ta snabba kliv

Pontus Farnerud bedömdes mest "lik" Håkan Mild.

- Pontus är allround och kan spela på flera platser. Precis som Håkan är han en tvåvägsspelare och kan användas offensivt, defensivt och på kanten, säger Lasse Lagerbäck och fortsätter med berömmet:

- Pontus har fantastisk teknik och är väldigt talangfull. Han har möjligheter att ta snabba kliv.

Ändå är det en tung förlust för Sverige att bli av med Håkan Mild. 74 landskamper ska ersättas med 1.

- Naturligtvis ville vi ha Håkan med. Han är erfaren, en pådrivare som betyder mycket för laget. Alla gillar ju Håkan, säger Lagerbäck.

Övriga i spelartruppen fick beskedet under eftermiddagssamlingen.

- Det är skittråkigt. Verkar som oturen förföljer honom. Tungt för Håkan men också för laget, med den rutin han tillför, säger backen Olof Mellberg.

Robert Laul