Så laddar favoriterna för VM-festen

FOTBOLL

Champions League-finalen är spelad. Alla de största ligorna är avslutade.

15 dagar återstår - till det stora partyt i Sydkorea och Japan.

Nu läggs all fokus på VM-slutspelet.

Den 31 maj drar det igång.

Redan nu har länderna börjat samla sina manskap. De sista detaljerna ska slipas, den rätta stämningen ska hittas.

Men hur laddar toppländerna upp inför det viktigaste mästerskapet i fotbollsvärlden?

Vilka spelare är hetast i de stjärnfyllda trupperna?

Och vilka länder möts i träningsmatcherna dagarna före VM-premiären?

Sportbladet har sammanställt vad de sex största nationerna och de fyra länderna i Sveriges grupp gör inför VM.

Foto: AP
Brasilianska landslaget kör hårt i Barcelona. Innnan avresan till Sydkorea blir det två matcher i Spanien.

ITALIEN

Så laddar de

Italienarna laddar nu utanför Florens. På lördag möter de Tjeckien i Prag, men återvänder sedan till Italien. 21 maj har de en öppen träning innan det bär i väg till Japan.

Form Uppåt

Sprudlar av självförtroende på lägret utanför Florens, och på lördag ska man visa detta mot Tjeckien. Inga rapporterade skador.

Senaste tre matcherna: 17/4: Uruguay (h) 1-1

27/3: England (b) 2-1

13/2: USA (h) 1-0

Återstående matcher:

18/5: Tjeckien (b).

Skador

Nej.

Hetast just nu

Francesco Totti - som fick överta tröja nr 10 efter Alessandro del Piero, som haft den i flera år. 10:an har stort symbolvärde i Italien. Den bärs av den store playmakern, och Trappatoni har sagt att han bygger laget kring Totti.

Så går snacket

Försvarets och anfallets kapacitet är det ingen som tvivlar på, där finns det mycket världsklasspelare som helst att ta av. Men många är tveksamma till mittfältet, dock inte förbundskapten Trappatoni: "Med tre spelare i anfallet finns det ingen anledning att spela runt bollen på mitten. Jag vill att bollen snabbt ska fram till anfallarna".

TYSKLAND

Så laddar de

Tyskarna laddar upp på hemmaplan till och med lördag och träningsmatchen mot Österrike i Leverkusen, innan det bär i väg österut.

Form Medel

Förlusten mot Wales i tisdags var en rejäl tankeställare för förbundskapten Rudi Völler, trots att Leverkusenspelarna saknades. Nu kräver landet en seger mot Österrike på lördag.

Senaste tre matcherna:

14/5: Wales (b) 0-1

9/5: Kuwait (h) 7-0

17/4: Argentina (h) 0-1

Återstående matcher:

18/5: Österrike (h).

Skador

Christian Wörns (knä, mycket osäker), Marco Rehmer (fot, mycket osäker).

Hetast just nu

Michael Ballack - Champions League-finalisten Leverkusens spelmotor har varit strålande under våren, och är mannen som ska ta Tyskland tillbaka till VM-medaljerna.

Så går snacket

Kritiken är massiv mot Rudi Völler och hans landslag efter den förödmjukande förlusten mot Wales. Att stommen från Bayer Leverkusen, som var upptagna med Champions League-finalen, saknades verkar inte vara någon förmildrande omständighet. Tyskarna har mycket att bevisa mot Österrike på lördag.

SPANIEN

Så laddar de

18 spelare har redan samlats och i morgon ansluter resten i den trupp spanske förbundskaptenen Jose Antonio Camacho tagit ut till VM. Laget bor i Andalusien innan det på måndag flyger från Sevilla till Korea, där VM-uppladdningen börjar på allvar.

Form Uppåt

Storsegern mot Nordirland sa egentligen inte så mycket om spelet mer än att målskyttet verkar fungera. Laget behöver troligen en eller två matcher till innan man är helt samspelta.

Senaste matcherna:

17/4: Nordirland (b) 5-0

27/3: Holland (b) 0-1

13/2: Portugal (h) 1-1

Återstående matcher:

Två matcher diskuteras, bland annat en mot Korea.

Skador

Nej.

Hetast just nu

Raul, så klart. Portugal har Figo, fransmännen Zidane, men i Spanien så är det Raul som gäller. 24-åringen är den stora centralfiguren i det spanska landslaget och den som alla tidningar och tv-kanaler vill snacka med.

Så går snacket

Kommer Spanien äntligen att lyckas i ett VM? Nationen har haft mycket svårt i världsmästerskapen tidigare, fjärdeplatsen 1958 är bästa resultatet hittills. I år precis som tidigare är nationen med i förhandssnacket, men till och med spanjorerna är tveksamma till om det räcker hela vägen.

PORTUGAL

Så laddar de

Truppen samlades i Lissabon i måndags och bor på ett lyxhotell strax utanför staden. I morgon går flyget till Macao där laget kommer bo på ett par olika förstklassiga hotell under gruppspelet.

Form Uppåt.

Torsken mot Finland chockade Portugal som, även om Figo saknades, hade ett starkt lag på planen. 1-1 mot Brasilien och samma resultat mot Spanien imponerar dock och Portugal lär få ett slagkraftigt lag i VM.

Senaste tre matcherna:

17/4: Brasilien (h) 1-1

27/3: Finland (b) 1-4

13/2: Spanien (b) 1-1

Återstående matcher:

25/5: Kina (i Macao).

Skador

Nej.

Hetast just nu

I Portugal snackas det bara om ett namn inför VM - Figo. Ingen annan kommer i närheten av den uppmärksamhet som Figo får. Återstår att se om världsartisten svarar upp till de högt ställda förväntningarna.

Så går snacket

Många överraskningar i Antonio Oliveiras 23-mannatrupp. Målvakten Vitor Baia hade inte spelat en match på över ett år när han stod mot Brasilien, men finns med i truppen. 27-årige Daniel Kenedy gör debut i landslaget och fyller platsen efter skadade Simão. Benficas Marco Caneira, med en landskamp i bagaget, åker också med till VM.

BRASILIEN

Så laddar de

Delar av truppen (tolv man) samlades i Barcelona under tisdagen och tränade på Nou Camp. Resterande spelare ansluter under veckan och laget möter två spanska lag innan avresan till Sydkorea.

Form Medel.

Svårbedömd form. Massor av spelare har kommit och gått under många olika förbundskaptener. Får spelarna en eller två matcher tillsammans kan man skapa något riktigt bra.

Senaste tre matcherna:

17/4: Portugal (b) 1-1

28/3: Jugoslavien (h) 1-0

8/3: Island (h) 6-1

Återstående matcher:

16/5: Espanyol (b).

18/5: Catalunya (b).

25/5: Malaysia (b).

Skador

Rivaldo (knä, hoppas kunna spela VM).

Hetast just nu

Ronaldo. Tillbaka efter sina skadeår och verkar kunna komma i storform till VM. En mycket värdefull spelare i ett brasilianskt lag som inte varit riktigt 100 procentigt under de senaste åren.

Så går snacket

Borde Romario fått en plats i truppen? Ska Brasilien få revansch för nederlaget mot Frankrike i finalen 1998? Kan något av lagen Kina, Costa Rica och Turkiet ens hota Brasilien i gruppspelet?

FRANKRIKE

Så laddar de

Truppen samlades på träningsanläggningen Clairefontaine utanför Paris i tisdags och bara Real Madridspelarna Zinedine Zidane och Claude Makelele saknades. Zidane kommer ansluta till truppen först i Japan, dit laget flyger på måndag.

Form Uppåt

Segrar mot Rumänien och Skottland imponerar, och även om det blev 0-0 mot Ryssland så spelade fransmännen mycket fin fotboll. Två matcher kvar att slipa formen inför VM-premiären mot Senegal.

Senaste tre matcherna:

17/4: Ryssland (h) 0-0

27/3: Skottland (h) 5-0

13/2: Rumänien (h) 2-1

Återstående matcher:

18/5: Belgien (h).

26/5: Korea (b).

Skador

Nej.

Hetast just nu

Storstjärnan Zinedine Zidane. Spelade Champions League-final i går kväll och ska bli pappa för tredje gången någon gång den kommande helgen. Zidane är mannen som ska leda laget till tredje raka guldet.

Så går snacket

Den förre franske förbundskaptenen Aime Jaquet anser att årets franska landslag är betydligt starkare än det som tog VM-guld 1998. Laget är som "en teknisk maskin, som har en stark vilja och en imponerande offensiv", säger Jaquet.

SVERIGE

Så laddar de

Träning i dag, match i morgon, båda i Stockholm. Efter ledigheten i helgen reser laget till den japanska semesterorten Miyazaki, där man har sin bas inför premiären mot England den 2 juni. Där bor man på lyxhotellet Aoshima Palm Beach med närhet till mycket fritidsaktiviteter som golf, tennis och nöjesfält. Den 31 maj reser truppen till spelorten Saitama.

Form Medel

Sverige har inte övertygat i de senaste landskamperna, och förbundskaptensparet har inte lyckats spela ihop en förstaelva som de lovat/tänkt under våren.

Senaste tre matcherna:

17/4: Norge (b) 0-0

27/3: Schweiz (h) 1-1

13/3: Grekland (b) 2-2

Återstående matcher:

17/5: Paraguay (h).

25/5: Japan (b).

27/5: Lokal Miyazaki-kombination (b).

Skador

Tomas Antonelius (lår, lär vara med), Magnus Kihlstedt (lår, osäker).

Hetast just nu

Fredrik Ljungberg - efter en fantastisk säsong i Arsenal, där han var en av de viktigaste kuggarna när klubben tog "The Double". Mode- och imagemedvetne Freddie är lika het utanför som på plan. Han är given som svensk omslags-pojke före och under VM.

Så går snacket

Den uttagna truppen var väntad och betraktas som trist, utan några jokrar. Fredrik Ljungbergs succé i Arsenal har överskuggat landslagssnacket de senaste veckorna. Nu försöker media få Söderberg och Lagerbäck att sätta Ljungberg i samma roll som han har i Arsenal. Oron är också stor över att förbundskaptensparet inte spelat ihop en förstaelva, som de planerat.

ARGENTINA

Så laddar de

Den 7 maj samlade förbundskapten Marcelo Bielsa tolv VM-klara spelare på Formello, Lazios träningsanläggning i Rom. Dit har övriga spelare anslutit efterhand som deras ligor slutat. I går åkte truppen till japanska Naraha/Hirono i Chiba-området, där upptaktslägret hålls.

Form Uppåt

Vinsten mot Tyskland var tung. Och i Europa har alla har de flesta stjärnorna varit glödheta.

Senaste tre matcherna: 17/4: Tyskland (b) 1-0

27/3: Kamerun (n) 2-2

13/2: Wales 1-1

Återstående matcher:

Inga inplanerade. Eventuellt en match den 23 maj mot, ännu, okänt motstånd.

Skador

Claudio Caniggia (knä, lär vara med).

Hetast just nu

Juan Sebastian Veron - Manchester Uniteds mittfältsstjärna har mer att bevisa efter en säsong i klubblagetsom ifrågasatts av engelska kritiker. Veron har uttalat sig mycket på senare tid, inte minst till stöd för förbundskapten Bielsa.

Så går snacket

Överflödets förbannelse drabbar förbundskapten Bielsa. Det har varit mycket snack kring att Barcelonas lille forward Javier Saviola, som avslutat säongen så briljant, och Boca Juniors elegante playmaker Juan Roman Riquelme inte ens är med i truppen. Det gör däremot den halvskadade veteranen Claudio Caniggia.

ENGLAND

Så laddar de

Just nu är hela truppen med familjer i Dubai för att svetsas samman inför resan till Asien. Där lever hela gänget i överdådig lyx i bungalows för 13 500 kronor natten. I morgon åker man över till japanska Tsuna, som ligger i Hyogo-området, och där Svennis och grabbarna har sin bas fram till premiären den 2 juni.

Form Medel

Efter fyra raka matcher utan seger kom storsegern mot Paraguay. England visade upp ett strålande spel, trots att flera skadade spelare saknades. Det gör de fortfarande.

Senaste tre matcherna:

17/4: Paraguay (h) 4-0

27/3: Italien (h) 1-2

13/2: Holland (b) 1-1

Återstående matcher:

21/5: Sydkorea (b).

26/5: Kamerun (b).

Skador

Kieron Dyer (knä, missar troligtvis VM), Nicky Butt (knä, riskerar missa VM), David Beckham (fot, lär vara med).

Hetast just nu

David Beckham - precis som vanligt. Lagkaptenens kamp mot klockan för att bli frisk från sin fotskada är det hetaste diskussionsämnet i drottningdömet.

Så går snacket

Skador, skador, skador. Svennis borde kallsvettas där nere i trivseln i Dubai. Av hans tänkta mittfält är bara terriern Paul Scholes fit for fight. Beckham kommer att spela i VM, men inte säkert i premiären mot Sverige. Nu växer kritiken mot Svennis för att han bara tog ut sju mittfältare, men hela åtta backar.

NIGERIA

Så laddar de

Efter träningsmatcherna i kväll och på lördag åker den nigerianska truppen till japanska Hiratsuka City i Kanagawa-området. Där kommer Nigeria ha sitt upptaktsläger.

Form Medel

Kenya besegrades utan Europaproffsen. En träningsmatch mot Kina skulle ha spelats den 4 maj, men den ställdes in på grund av en flygolycka där sportministern dog. Det är hopplöst svårt att sia om formen när en tänkt VM-elva inte spelat tillsammans ännu.

Senate tre matcherna:

4/5: Kenya (h) 3-0

17/4: Skottland (b) 2-0

27/3: Paraguay (n) 1-1

Kommande matcher:

16/5: Irland (b).

Jamaica (London).

Skador

Christopher Kanu.

Hetast just nu

Sunday Oliseh - den förre lagkaptenens medverkan i VM har utvecklats till en såpopera. Efter att kritiserat nye förbundskaptenen Adegboye Onigbende har han nobbats i uttagningarna till alla landskamper. Men nu har de två pratat ut och Oliseh verkar vara på väg in i truppen, då går förbundsordföranden in och säger att Oliseh inte ska med. Fortsättning lär följa.

Så går snacket

Det är som vanligt kaos i nigeriansk landslagsfotboll. I Sverige oroas vi över att startelvan inte är samspelad, att jämföra med Nigeria där spelarna knappt träffat varandra. Europaproffsen har nobbats av den nye förbundskaptenen. Någon trupp är inte uttagen ännu, och det senaste budet var att truppen tas ut efter kvällens landskamp mot Irland. Den kan innehålla en hel del överraskningar.

Johan Flinck, Henning Johannesson