Aldrig kul med skador - men VM blev roligare

FOTBOLL

Aldrig kul med skador. Som nu med Håkan Milds bristning i hälsenan. Sorry, Håkan!

Men för den svenska VM-truppen - Håkan Mild ut, Pontus Farnerud in - måste det vara en ren förstärkning.

Naturligtvis är det ett plus om man byter ut en terränglöpare och våldsverkare mot en fotbollsspelare.

VM-truppen blev genast lite roligare.

Det märkliga är hur denna färska nominering av en teknisk och kreativ passningsspelare och dribbler som Monacos Pontus Farnerud i stället för en destruktiv bolljägare som Håkan Mild rimmar med det vi tidigare hört från Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck.

Detta om två man på varje plats"

För det kan väl knappast vara så enkelt som att förbundskaptenerna insett att de hade för många spelare av en sort (typ Mild) och för få av en annan sort (typ Anders Svensson). Och alltså nu ändrat sig, efter all kritik om feghet och om att det inte finns nån som kan ta över Anders Svenssons roll om denne skulle falla bort.

Nej, så enkelt som att "Pontan" från Landskrona skulle vara Anders Svenssons personlige ersättare är det nog inte. Även om han mycket väl skulle klara detta och framförallt skulle göra rollen på ett helt annat sätt än Håkan Mild.

Säkert flera som deppar över Mild

Eftersom Håkan Mild inte på några villkors vis fanns med i min VM-startelva, så tar jag lätt på hans försvinnande. Men det är säkert många andra än Söderberg/Lagerbäck som deppar över det.

Håkan Mild, som VM-debuterade i avstängde Stefan Schwarz frånvaro i kvartsfinalen mot Rumänien 1994 och som också var inblandad i Brolin-frisparken, är inte bara en slitvarg, utan just mot England har han också varit en prima målskytt.

På 74 landskamper har Mild gjort åtta mål. Tre av dessa har han gjort mot England - två i 3-3-matchen 1995, det enda i Manchester i höstas. Den enda match han spelat mot England utan att göra mål var 0-0-matchen på Wembley i juni 1999 - fast då blev han å andra sidan utburen på bår redan efter sju minuter, träffad i ena låret av Paul Scholes dobbar.

Sedan 1979 har Sverige gjort nio mål mot England på nio matcher. Tre av dessa har Håkan Mild gjort.

Nu är det ändå inte målskytten Håkan Mild vi känner bäst.

Under senare år i stället kämpen och tyvärr alltmera busen Mild. Här den aktuella Mild-statistiken för de senaste två och ett halvt åren:

2000, IFK Göteborg - 23 matcher, 2 mål, 7 gula kort, 1 rött kort;

2001, IFK Göteborg - 12 matcher, 3 mål, 3 gula kort;

2001-02, Wimbledon - 9 matcher, 0 mål, 2 gula kort.

Så här många varningar, ofta till följd av att han kommit för sent in i sina tacklingar, hörde inte tidigare till vanligheten.

Även Håkans kropp blir gammal

Men även Håkan Milds kropp blir gammal och skadebenägen. 30 år fyller han den 14 juni, två dagar efter det att Sverige förlorat mot Argentina och då är på väg hem efter att ha blivit utslagna.

Däremot tror jag, att Håkans känsla att han skulle ha spelat sin sista landskamp är lite för överdriven.

Håkan Mild är en spelartyp som alla tränare älskar. Laglojal, löpvillig, mentalt stark, erfaren, hård när det behövs.

Läker bara kroppen ihop så finns Håkan Mild med igen när det i höst vankas EM-kval.

Men läker verkligen en kropp ihop så lätt, en kropp som bara under senaste året drabbats av allvarliga nackproblem, ljumskproblem och nu hälseneproblem?

Till sist: Zinedine Zidane - wow, vilken vänsterkanon!

ARTIKELN HANDLAR OM