Inte mycket till mittfält utan Ljungberg och Svensson, Svensson

FOTBOLL

Ingen Fredrik Ljungberg, ryggont. Ingen Anders Svensson, knäont. Ingen Magnus Svensson, som i natt firade att han var dansk mästare.

Man får nöja sig med att Tobias Linderoth finns på plan i kvällens möte mot Paraguay. Ett mittfält med den defensive Tobias bakom en trippel Andersson: Alex - Daniel - Andreas.

Inte mycket till mittfält att spela ihop med 16 dagar kvar till svenska VM-premiären.

Tycker i alla fall jag som i dagens kvartett bara hittar Tobias Linderoth i "min" startelva mot England. Där bildar Magnus Svensson-Anders Svensson-Fredrik Ljungberg istället den trio som tillsammans med Linderoth ska ta över Mittens rike.

Med "Mittens rike" menar vi västerlänningar vanligen landet Kina. Kinesiskans Zhongguo, "De centrala rikena", beteckningen på en koalition av stater under Zhouperioden (1040 - 256 f Kr).

Det nu aktuella Mittens rike är ligger ännu längre österut. I Japan om några veckor.

Vem ska där styra Mittens rike? Mer konkret: vem ska ha den centrala offensiva rollen på svenska mittfältet?

Anders Svensson, tycker jag. Daniel Andersson, anser tydligen kaptenerna Söderberg och Lagerbäck. En åsiktsskillnad man inte kan se på kvällens lag, men som däremot syntes tydligt på torsdagens träning.

Grattis alla 35 000 - ni får Andersson

Nu ska vi inte vara elaka. Annars hade man ju kunnat brista ut i ett:

"Grattis alla ni 35 000 som köpt biljett för att njuta av Fredrik Ljungberg och Anders Svensson! Ni får ju i alla fall se Daniel Andersson""

Nej, elaka ska vi inte vara. Folk tror ofta att man är det.

Som nu med den stackars Håkan Mild, hans hälsena och min torsdags-krönika som retat många med blåvita hälsenor.

Låt mej därför berätta för de som inte fattat, att SAMTLIGA till Japan uttagna spelare är elitidrottare värda all högaktning. INGEN faller utanför den ramen. Men när detta så är sagt, måste man kunna göra graderingar även i eliten.

Milds bortavaro är då inte så farlig därför att det i truppen redan finns "en bättre Mild" i Magnus Svensson: snabbare, mer teknisk och med de flesta av Håkans goda egenskaper.

Mot England vill jag alltså ha ett Svensson-mittfält: Magnus på ena kanten, Anders i mitten.

Men svaret vi vill ha: Hur bra är Andersson

Den Anders Svensson som denna torsdag för första gången fick träffa den travare som han tillsammans med Mathias Svensson lät ropa in på kriterieauktionen i höstas: Simcoe Boko, 2-årig hingst efter Vikings Way och Margit Boko (efter Super Bowl). Inköpspris 275 000 kronor - och idag står han hos Stefan Hultman på Ekerö.

Stefan var på plats utanför Råsunda för att presentera de båda för varann, stjärnan och en förmodad blivande stjärna. Ett möte som förlöpte utan intermezzon med Tommy Söderberg som intresserad åskådare, varför Stefan Hultman ropade:

- Ska du rida, Tommy?

I kväll rider vi vidare mot Japan, och efter 1-0 mot Schweiz i "en av våra sämsta matcher" (enligt Lasse Lagerbäck) och tråkiga 0-0 i Oslo är det nog dags för Sverige att VAKNA. Att få snurr på anfallsspelet och fart på målsprutorna.

Fast just den detaljen kan man ju undra hur det blir med, när man hör Tommy Söderbergs dagen-före-analys:

- Är vi lucky så gör vi mål.

- Och så håller vi nollan"

Låter mer som 0-0 det. Och resultatet betyder faktiskt ingenting.

Annars är det bara en fråga som jag vill ha ett positivt svar på ikväll: håller Patrik Andersson gammal god klass efter att inte ha spelat en enda hel match sen 9 december förra året? Inte en match på 158 dagar?

Ett bestämt JA på den frågan och jag är nöjd oavsett allt annat.

Problemen i Mittens rike blir ändå inte lösta ikväll.

Ett vet vi: att kvällens svenska startelva inte är den som startar mot England i Saitama söndag om två veckor.