Här är männen bakom Svennis

Adam Crozier har gjort FA till världens modernaste förbund

FOTBOLL

LONDON

Makten flyger genom London, med en varm vindpust.

Det är ansvaret som byter adress, i sommar fattas inte de viktiga besluten på Downing Street 10.

De fattas bakom de här glasögonen.

På Soho Square 25.

Sportbladet åkte till London för att lyfta på locket till Sven-Göran Erikssons värld. I dag, i morgon och i övermorgon berättar vi om människorna, historien och kraven som rör sig i kretsen kring Svennis.

Vilka är hans närmaste medhjälpare? Vilka är hans värsta fiender? Hur ser hans arbete ut? Och vad var det han sa till David Beckham förra vintern?

Snart vet du.

I dag berättar vi om en svensk fotbollstränare, som hamnade mitt i en ung skottes engelska revolution.

Foto: ALLSPORT
Adam Crozier.

En förskoleklass skrattar i förtjust lekfullhet, medan en högljudd Michael Owen-kopia med cockney-dialekt drar runt med ett tv-team i släptåg.

Det är en lugn, soldränkt torsdagsförmiddag, bara en snedträff från hetsiga Oxford Street och Charing Cross Road. Här trängs filmindustrins hjärta med teaterns kring en liten lummigt idyllisk park, där en charmlös skylt slår fast faktum utan en glimt av ironi:

"No ballgames" står det.

Det är här som Sven-Göran Eriksson har sitt kontor.

Det är här som han arbetar med "ballgames" på en nivå som ingen svensk tidigare varit i närheten av. Eller engelsman, för den delen.

Det har gått ett och ett halvt år sedan Svennis klev ur en svart limousin och klev upp på trottoaren just här. Klockan var kvart över elva en råkall femgradig fredagsförmiddag i januari, Svennis log och stegade in i en ny värld.

- Good morning, sa han till den samlade pressen.

Nu för tiden ler receptionisterna och säger "good morning, Sven" som den naturligaste sak i världen när Svennis kommer till jobbet, han kommer oftast tidigt på morgonen och han är noga med att hälsa på alla. Men då, för ett och ett halvt år sedan hade han precis tagit över ansvaret för ett landslag som låg sist i en VM-kvalgrupp med bland andra Albanien och Grekland. Han måste ha undrat vad det var han hamnat i.

Det var en revolution.

Adam Croziers revolution.

Han har en mild röst, Crozier. En mild röst och ett utseende som är sött, nästan pojkaktigt. Han har ett lugn som påminner om Svennis lugn, och hans respekt och tacksamhet gentemot svensken går på djupet. I ett hörn av ett kaotiskt pressrum efter Englands avgörande 2-2 mot Grekland i VM-kvalet frågade jag honom om vad Mr Eriksson betytt för honom.

- Sverige ska vara väldigt stolta över honom", sa han och log.

Men det nya England är inte Svennis baby.

Det är Croziers.

Han tog över som FA:s verkställande direktör den 20 oktober 1999, med uppdraget att både symboliskt och bokstavligt föra ett dammigt förbund in i ett nytt årtusende. Men alla jublade inte, av flera skäl. Crozier kom från reklamvärlden, från heta reklambyrån Saatchi & Saatchi där han haft stora framgångar. Men han hade också ett besvärande skelett i garderoben; en affär med förfalskade redovisningar från ett tidigare jobb.

Dessutom var han ung, bara 35 år.

Och - hemska tanke - han var skotte!

Utnämningen av Adam Crozier var en signal från FA: Ut med blazrar och inrökta pipor, in med italienska kostymer och ett nytt språk. Crozier rörde om både i styrelserummen och på kontoret.

- Vi kommer att se över rollerna och ansvarsfördelningen för alla medlemmar i ledningen, hur vi arbetar, vilken kultur vi har, och försöka få fart på saker. Jag vill skapa en känsla av energi här, sa han när han tog över.

Det var inga tomma ord. Adam Crozier skyndade sig att rekrytera folk han visste var kompetent; Paul Barber från Barclays Bank, Steve Parkin från godisföretaget Mars. Det var en träffande symbolik att FA flyttade från sitt gamla högkvarter vid Lancaster Gate till fashionabla Soho Square 25, bara några månader efter att Crozier tagit över som vd.

Där är de nu.

Nio våningars öppen planlösning, gömda bakom frostat glas och en stolt historia.

FA hyr kontorslokalerna på ett långtidskontrakt som kostar dem i runda slänger 800 000 kronor i veckan.

Men det är inget skrytbygge.

Den som inte vet var han ska leta kommer knappt att hitta ingången. Innanför väntar en minimalistisk reception, med tre stiliserade lejon på en vägg, fem videoskärmar på en annan, stolta bucklor vid en tredje. Det är hit som Adam Crozier har värvat Sven-Göran Eriksson och Tord Grip, det är här de arbetar till vardags.

Det tog ett par veckor för dem att lära sig att hitta rätt bland de nio våningarna. Samtidigt fanns det mycket nytt att lära sig, framför allt för en fotbollskille från Torsby som insett möjligheterna med internet, men knappt ens hunnit lära sig hur man skickar ett mejl.

- FA:s organisation är otroligt imponerande, verkligen. Under mina två första veckor här hölls det workshops, och jag fick gå runt i huset för att se alla apparater och all teknik de har tillgång till. Det var en chock!

Stuart Baxter skrattar. Han är en av de senaste bitarna i det pussel som ska göra England till en verklig världsmakt igen - målet som Crozier brottas med är ett VM-guld 2006. Baxter har kommit in som spion, landslagsledare och en av de som ska arbeta med utvecklingen av engelsk fotboll, på lång och kort sikt.

Reklammannen Crozier, med en årslön på sex miljoner kronor, förstod värdet av att skapa något helt nytt, från organisation och ner till minsta estetiska detalj. Varumärkesarbete, helt enkelt. Namnet "New Team England" var rak, stilig reklambyråpoesi.

Revolutionen började där.

Värvningen av Svennis och Tord var ett första, största steg. Men ingen bygger ett rike ensam, allra minst kollektivisten Sven-Göran Eriksson.

- Det finns så många som varit delaktiga i framgångarna. Jag vill tacka spelarna, alla i tränarstaben, alla på FA", sa Svennis efter en av sina många utmärkelser förra året.

Svennis gjorde förstås en snabb kalkyl innan han tog jobbet, och den skicklige tennisspelaren insåg att det var upplagt för en smash.

- Jag förstår att organisationen har svällt, att den har vuxit något enormt, säger Tord Grip.

Grip har bara varit anställd av FA i 18 månader. Det finns andra som vet mer.

David Barber, FA:s bibliotekarie och hängiven fotbollsälskare, har jobbat här i 28 år och vet allt som är värt att veta om engelsk fotboll.

Jag frågar honom om utvecklingen.

- Vi var kanske 50 anställda här för några år sedan, nu är vi mer än 230. När jag började här hade ingen hört talas om "sports marketing", säger han.

Det är inte bara fler anställda, det är dessutom fler kön.

- Yngre människor arbetar här nu, och när det gäller kvinnor är skillnaden otrolig. Förut jobbade knappt några kvinnor här, nu är de över 100 stycken anställda. Och alla kan fotboll"

Sven-Göran Erikssons vardag består av telefonsamtal, möten, planering och väldigt mycket fotboll. Han rör sig avslappnat bland de anställda, men avståndet är ändå större än det var för några år sedan.

När David Barber anställdes så arbetade han direkt under den legendariske Sir Alf Ramsey, mannen som ledde England till VM-guld 1966.

- Vi var en liten grupp då, och Alf Ramsey var alltid väldigt trevlig mot mig. Nu är det annorlunda, Sven (alla kallar Svennis så) arbetar sju våningar från mig. Men han är alltid trevlig när han passerar"

Men det är inte bara avstånden som blivit större.

FA har tagit sjumilakliv i utvecklingen, från liknöjd och självgod anakronism till hypermodernt effektivitetsfenomen. För 20 år sedan var kontakten med supportrar obefintlig, i dag tar mer än tusen engelska fans kontakt med förbundet varje dag.

Alla anställda jag pratar med har bara gott att säga om Sven-Göran Eriksson. Han hälsar, han är trevlig, han tar sig tid. Organisationen kring Svennis har som enda uppgift att ge honom all service han behöver för att kunna koncentrera sig hundraprocentigt på det som har med fotbollen att göra - kartläggning, studier och kommunikation.

En av de viktigaste delarna i ideologin kring det nya "Team England" är att kontakten med Premier League-klubbarna ska förbättras. Det är därför som Svennis vårdar sina kontakter med Houllier, Ferguson och Wenger så intensivt. Inspirationen kommer, som så mycket annat, från Frankrikes révolution, den som leddes av Houllier, Jacquet och Lemerre och som slutade med världsherravälde.

- Alla förbund tittar på Frankrike, plockar sina egna bitar och försöker förbättra dem, säger Stuart Baxter.

Les Reed, 49, är en av dem som gjort mest. Han är Englands motsvarighet till Sveriges Paul Balsom, en typ av ledare som blivit nödvändig där fotboll slår huvudet i dataåldern. Inget land har kommit längre än England när det gäller att kartlägga blivande motståndare med hjälp av data.

Sven-Göran Eriksson, Tord Grip, Dave Sexton och de andra i Englands hjärntrust har tillgång till data-analyser av alla kvalmatcher som alla Englands potentiella VM-motståndare har spelat. Där finns också individuella analyser av spelare, komplett med svagheter och starka sidor.

Och England är på rätt väg. För första gången i historien har samtliga landslag, på alla nivåer, lyckats kvala in till de stora mästerskapen.

U17-landslaget tog EM-brons i Danmark för en vecka sedan.

U19-landslaget är klart för EM-slutspelet i Norge.

U20-landslaget möter Japan i dag i bronsmatchen Toulons klassiska turnering.

U21-landslaget premiärspelar mot värdnationen Schweiz i dag i EM.

A-landslaget laddar för VM i Japan.

Sven-Göran Erikssons närmaste chef är Howard Wilkinson, FA:s tekniske direktör och en av Tomas Brolins inte-så-goda-vänner sedan tiden i Leeds.

Wilkinson är ideologen bakom Englands fotbollsmässiga framtidsbygge. Medan andra pratade i sömnen i en 36 år gammal dröm som handlade om att England är världsmästare, så reste han världen runt för att lära sig saker av andra fotbollsländer.

1997 la han fram resultatet - dokumentet "Charter for Quality" som drog upp riktlinjerna för engelsk fotbolls framtid.

Dess hjärta kommer att ligga i Burton.

Där, i Staffordshire, kommer England att få sitt eget Clairefontaine, det fotbolls- och utbildningscenter som fött Frankrikes alla superstjärnor. På ett 1,4 kvadratkilometer stort område har FA plöjt ner en halv miljard kronor i vad som ska bli världens främsta fotbollsfabrik.

- Jag har sett modeller av alltihop, och jag kan bara säga att det kommer att bli fullkomligt fenomenalt, helt fantastiskt, säger Stuart Baxter.

2006 ska England vinna fotbolls-VM, det är målsättningen.

Det var därför Adam Crozier startade den stora röjningen i ett dammigt fotbollsförbund, det var därför Sven-Göran Eriksson klev ur en svart limousin vid Soho Square 25 en svinkall januarimorgon förra året. En skotte och en svensk har vänt upp och ner på ett land som trodde att de var bäst i världen på fotboll.

No ballgames?

Jo. Revolutionen har bara börjat.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM