Seger - men inga svar

Danmark imponerade inte mot Kamerun: Det viktigaste var att vi fick möta kvalitetsspelare

FOTBOLL

KÖPENHAMN

Danmark vann sitt VM-genrep med 2-1 över afrikanska mästarna Kamerun.

Men så värst kloka på danskarnas VM-form blev vi inte.

- Man kan diskutera om vi var värda att vinna men det hade också varit oförtjänt om de hade vunnit, säger förbundskaptenen Morten Olsen.

Oavgjort hade varit mest rättvisande. Danmark som vann på ett självmål och en heltokigt dömd straff dominerade en knapp timme av matchen i mitten.

Inledningen och slutet var Kameruns som dock ofta såg ut som tio Zlatan som alla ville göra lite väl mycket med bollen varje gång de hade den vid sina fötter.

- Det viktigaste var att våra spelare fick känna av vad det innebär att möta en motståndare av den här kvaliteten, säger Morten Olsen.

I snabb takt kallar han också Kamerun för en supermotståndare och ett såväl taktiskt som tekniskt mycket bra lag bestående av idel topptränade praktexemplar.

- Nu spelade de mer eller mindre i undertröjor så att man kunde se vilka muskler de hade, säger Morten Olsen om Kameruns baskettröjor som de inte får använda i VM.

Kamerun är bra - på pappret

Kamerun är på pappret ett mycket bra lag. I den här vänskapsmatchen var det ganska medelmåttigt och det gör även Danmarks insats rätt ointressant som värdemätare.

När Danmark håller bollen inom laget med Thomas Gravesen som motor och de snabba offensiva spetsarna Jon Dahl Tomasson, Martin Jörgensen, Jesper Grönkjär och Denis Rommedahl sticker i djupled, ser det riktigt bra ut.

Man ska heller inte glömma att Ebbe Sand satt på bänken hela matchen och att inhoppande Peter Lövenkrands också han har kvaliteter för att rycka sönder ett försvar från en kant.

Danmarks svaghet är det inre mittfältet där man inte har så värst många alternativ. Plus att försvaret darrade i går. Målvakten Thomas Sörensen ställde till det för sig flera gånger om och det hade varit mer motiverat om Kamerun fått en straff när han totalt missbedömde en bollstuds och manglade Joel Epalle.

Norske domaren Rune Pedersen dömde frispark till Danmark.

I VM möter Danmark Senegal som förlorade finalen i afrikanska mästerskapen mot Kamerun.

- Synd bara att vi inte möter dem halv åtta på kvällen utan halv fyra på eftermiddagen, säger Morten Olsen.

Den extrema värme som matchen i Daegu kommer att spelas i gynnar helt klart Senegal.

Stefan Alfelt