”Det går inte att kartlägga Zlatan”

Baxter är Svennis spion: Han är en bra joker för Sverige...

FOTBOLL

I fredags spionerade Stuart Baxter på Sverige, men kartläggningen av landslaget är redan klar.

Så när som på en punkt.

- Zlatan. Han går inte att kartlägga, säger Stuart Baxter.

Foto: KRISTER HANSSON
BAXTERS BEKYMMER "Jag kan bara ringa till Svennis och säga att han brukar ha sitt utgångsläge centralt, men jag vet inte. Han kan lika gärna stå på huvudet"", säger Stuart Baxter om Zlatan.

Engelska FA hade inga större problem när de skulle rekrytera rätt man för att spionera på Sverige inför VM. Stuart Baxter, 50 procent engelsman, 50 procent svensk, 100 procent fotbollskunnig.

Hans dossier om Sverige blev inte mycket tjockare efter ett kort men trevligt besök på sin gamla hemmaarena i Solna. Baxter såg Sverige förlora med 2-1 mot Paraguay i en stundtals svag, stundtals helt okej match.

"Jag blev inte skrämd"

- Någon frågade om jag blev skrämd, och det blev jag inte. Men jag vet att Sverige kan fan så mycket bättre. Ljungberg, Svensson och Mellberg var inte med, Patrik Andersson fick väck lite ringrost - jag tror att Lasse och Tommy var mycket nöjda med matchen på det sättet, säger Stuart.

Han pratar om hur de svenska förbundskaptenerna försökt utveckla det svenska anfallsspelet, men att han vet exakt hur England ska bära sig åt för att slå Sverige i VM-premiären.

Men det finns en spelare som inte får plats innanför ramarna. Mot Paraguay fick Stuart Baxter se honom göra ett inhopp.

- I en grupp kan du som tränare inte bara ha med dem som är lätta att hantera, du måste ha någon som går sin egen väg, som vågar det. Annars får du ingen kreativ stämning. Den spelaren är Zlatan, säger han.

Mot Paraguay kom Zlatan in som anfallare, tillsammans med Andreas Andersson - samtidigt valde Söderberg/Lagerbäck att flytta ner Henrik Larsson i ett slags trequartistaroll, i en position mitt emellan mittfält och anfall.

- Det var intressant att se, det har Tommy och Lasse tänkt på länge. Det är en intressant lösning, säger Stuart Baxter.

Men när han skulle anteckna något om Zlatan Ibrahimovic fick han anstränga sig.

- Ja, jag sitter och kartlägger Sverige - men jag kan inte kartlägga honom. Jag kan bara ringa till Svennis och säga att han brukar ha sitt utgångsläge centralt, men jag vet inte. Han kan lika gärna stå på huvudet"

Värd ett eget kapitel

Stuart Baxter skrattar, innan han fortsätter:

- Jag tror att Zlatan är en bra joker för Sverige i VM.

Den 2 juni möts Sverige och England på Saitama-stadion i Japan. Sven-Göran Eriksson och hans tränarstab kommer att ha läst sig igenom en boktjock analys om Sveriges fotbollslandslag så dags.

Där, som överallt annars, lär Zlatan Ibrahimovic vara ett kapitel för sig.

Konstnärerna hos Sveriges VM-motståndare

Simon Bank