”Det viktigaste är att ha roligt”

Kennet Andersson i VM - som expert-
kommentator

FOTBOLL

Fotbollsdojorna på hyllan.

Nystartat företag.

Men han kan inte släppa fotbollen helt.

– Bara du pratar om VM blir man sugen på att spela, säger Kennet Andersson som i fredags debuterade som expertkommentator för SVT.

Foto: ANETTE FRIBERG
Efter tio år i landslaget lägger Kennet Andersson fotbollen på hyllan. Men i sommar ska han vara expertkommentator för SVT. ”Jag kommer att använda mina erfarenheter och kommentera därefter”, säger han.

1. Har du hunnit smälta att du inte ska spela fotboll mer?

– Det är för tidigt att säga än. Det känns som om jag tagit semester efter en lång lång säsong, men det är väldigt kul att få vara med om ett VM. Som expertkommentator kommer jag att använda mina egna erfarenheter och kommentera därefter. Jag kommer väldigt bra överens med kommentatorn Chris Härenstam, annars hade det blivit jobbigt (skratt).

2. Vad tror du blir den stora skillnaden mellan VM 1994 och VM 2002?

– Lagen utvecklas hela tiden och spelarna blir bättre och bättre. Nu är fotboll så mycket hetare också. Efter fyra år i landslaget visste knappt någon visste vem jag var, men kolla bara på Pontus Farnerud. Folk vet mycket väl vem han är. Fotbollen har blivit mer kartlagd.

3. Skulle du själv kunna bidra med något i landslaget?

– Kanske som inhoppare och sen har jag lång erfarenhet. Därför är det tråkigt med Mild som varit med länge.

4. Vem blir då ledare?

– Anders Svensson och Fredrik Ljungberg måste kliva fram lite extra och det måste vi förvänta oss av dem.

5. Vad ser du för svagheter i laget?

– Folk vill gärna tro att vi slår från underläge, men svenska folket vill uppleva det vi hade 1994. Kraven är alltså högre nu. Den här pressen kan bli tuff för vissa och då måste killar som Patrik Andersson och Henrik Larsson komma fram.

6. Har vi någon styrka då?

– Styrkan sitter i förberedelserna. Vi vet allt om klimat, hur hotellen fungerar med mera. Sådana här grejor blir viktiga i längden.

7. Vem vinner VM?

– Förmodligen Argentina. Sverige klarar gruppspelet, men sen blir det svårt.

8. Men VM kommer ta slut och det kommer ta ett tag innan du får kommentera igen, vad ska du göra?

– Först fira midsommar och sen åker jag till Istanbul. Vi har ett företag som heter Yamakevo där vi arbetar som ambassadörer för Turkiet och det finns mycket att göra på den fronten. Det viktigaste med jobbet är att ha roligt.

9. Går företaget med vinst?

– Inte än men det kommer vända. Jag har annars en annan grej på gång.

10. Och vad är det?

– Jag, Klas Ingesson och Micke Södermalm ska se vad vi kan göra för svensk fotboll. Min dröm är att skapa en organisation som kan stödja spelare mentalt. Vi är i startgroparna och kallar företaget Mindkick. Med vår erfarenhet kan vi hjälpa en spelare som sitter på bänken eller nån som blivit stjärna över en natt. Båda aspekterna kan vara svåra att handskas med.

11. Varför har ni gjort det här?

– Nuförtiden finns inget stöd. Om jag haft ett stöd när jag blev proffs hade det kanske gått mycket bättre. Vi skulle kunna hjälpa spelare mentalt, sportsligt och socialt.

12. Vi går tillbaka till VM. Du sitter på läktaren. Spelarna rusar in på planen och vrålet stiger. Kommer du inte bli sugen på att lira själv?

– Absolut! 100 procent säkert. Bara du pratar om VM blir man sugen på att spela. Men jag tror inte det spelar roll om det är under det här VM:et eller när jag är 50 år, jag kommer alltid känna på samma sätt. Jag får i alla fall leva med vetskapen om att jag varit med om det här och det är få förunnat.

Erik Thulin