”Ingen är snabbare än Michael Owen”

Johan Mjällbys uppdrag under VM: Plocka ner anfalls- stjärnorna

FOTBOLL

Hans namn är Johan Mjällby.

Hans uppdrag i VM - att stoppa Michael Owen, Julius Aghahowa och Claudio Lopez.

För Sportbladet berättar han om bantningskuren som gjorde honom till en bättre fotbollsspelare, varför Sverige borde testa trebackslinje - och om sin flygrädsla.

Foto: Magnus Sandberg
VAN vid MITTEN Johan Mjällby, lyckligt omskolad till mittback, ska stoppa de utländska stjärnorna under VM. Det bli ingen lätt uppgift, och det vet Mjällby. Men han har inte gett upp hoppet: "Jag har mött Ronaldo och andra stjärnor i Champions League. De går att tämja, de med".

1. Planet mot Japan lyfter i dag. Vågar du kliva ombord, Johan?

- Ett VM vill man ju helst inte missa. Det ska inte vara någon fara.

2.Men du är

flygrädd?

- Det har blivit bättre. För tre år sedan fick planet fel på en motor och tvingades nödlanda. Efter det var jag inte så kaxig. Det är obehagligt med situationer man själv inte har kontroll över.

3. Det är inte lika illa som för Dennis Bergkamp (Arsenal), som hoppar över Champions League-matcher på grund av flygrädslan?

- Nej, men det är synd om honom. Inget man ska skämta om.

4. Vilka är dina förväntningar på Sverige i VM?

- Det är realistiskt att tro att vi kan gå vidare från gruppen. Första matchen (England) blir oerhört viktig. Poäng där, ja då kan vad som helst hända.

5. För att lyckas mot England krävs att du och Patrik Andersson sätter stopp för Michael Owen, och senare för Julius Aghahowa (Nigeria) och Claudio Lopez (Argentina). Det finns de som undrar hur fan det ska gå till"

- (skratt) Jo, det är väldigt snabba spelare. Finns väl inte så många i världen som är snabbare än Owen. Inte ens Olof Mellberg.

6. Det låter inte bra...

- Men det är så det är. Får Michael Owen en bra boll och står rätt, då visslar han bara förbi.

7. Okej, finns det

NÅGOT ni kan göra?

- Vi måste tro på oss själva. Vi kan inte gå in och vara skraja. Gäller att positionera sig rätt och vara koncentrerad som fan.

- Jag har mött Ronaldo och andra stjärnor i Champions League. Det går att tämja de också, om man gör en bra match. Och det måste vi göra.

8. Du har gjort ditt livs säsong i Celtic, som spelar med trebackslinje. Är det något Sverige borde testa?

- Varför inte? Jag trivs bättre med trebackslinje. Men man måste ha rätt spelartyper och det har vi i Celtic.

9. Olof Mellberg, Patrik Andersson, Johan Mjällby...

- ... låter som en mycket bra trebackslinje! Tre bra försvarare, men lite sent påtänkt, kanske. Lars (Lagerbäck) och Tommy (Söderberg) har alltid kört med fyrbackslinje och förutom mot Paraguay har det fungerat bra. Men visst, det är något att fundera på i framtiden.

10. En av anledningarna till att det gått bra för dig i år är att du blivit lättare?

- Jag vägde 89 när jag kom till Celtic för tre år sedan, nu väger jag 84. Jag känner att jag mår bättre, och på plan är jag rörligare.

11. Kan du dela med dig av bantingsknepet?

- Vi spelar 60 tävlingsmatcher om året i Celtic. I AIK var det 35. Det blir inte samma tid för återhämtning och jag hinner inte köra lika mycket styrketräning. Jag käkar fortfarande hamburgare och pommes frites, det är mest muskler som försvunnit.

- Men det är bara positivt, förutom när man går på stranden (skratt).

12. Du har två år kvar på kontraktet med Celtic. Hur ser framtiden ut?

- Jag trivs bra i Skottland och har inget att klaga på. I bland är det lite trist att möta samma lag fyra gånger per säsong och veta att det antingen blir vi eller Rangers som vinner ligan. Men nu har vi chans på Champions League-spel så det kan bli en trevlig höst.

- Jag känner mig i bra form och fortsätter gärna i Europa många år till. Men den dag jag flyttar hem är det AIK som gäller.

Snabbfakta/Johan Mjällby:

Robert Laul