...och här ska vi fira 30 juni

Men i finalstaden Yokohama är svenskarna okända

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
HÄR SPELAS VM-FINALEN Sportbladets reporter Stefan Holm testar den mäktiga finalarenan Yokohama International Stadium, som tar drygt 70 000 åskådare. I Japan tror ingen på okända Sverige.
FOTBOLL

YOKOHAMA

De svenska VM-spelarna landade i Miyazaki i dag.

Men i deras drömmar fortsätter resan hit, till Yokohama International Stadium.

Sportbladet har besökt arenan som kommer att dra till sig en hel världs uppmärksamhet.

Det som en gång i tiden var en liten fiskeby har vuxit till Japans näst största stad. Ytan är inte speciellt stor, men det hindrar inte närmare 3,4 miljoner människor från att bo och trängas i Yokohama.

På centralstationen är det rusning 24 timmar om dygnet. Människor springer på varandra, bockar ursäktande innan de fortsätter i samma takt mot sina okända mål.

En halvtimmes promenad därifrån, inte långt från Tsurumifloden, råder lugnet, men de tomma läktarsektionerna är snart fyllda, stol för stol.

På den inbjudande gräsmattan kommer snart två landslag spela fotboll i 90 minuter. Almanackan ska visa den 30 juni och segraren lämnar Yokohama och Japan och världsmästare.

Påminner om ett lyxhotell

Sportbladet befinner sig på finalarenan, Yokohama International Stadium. Yoshihako Muramoto och Nami Abe, en av guiderna som dagligen lotsar runt turister på anläggningen, lämnar kontoret och visar oss runt på superarenan. Det väldiga betongkomplexet slukar drygt 70 000 åskådare och har omklädningsrum som med sina generösa inslag av marmor påminner mer om lobbyn på ett lyxhotell.

Yoshihako och Nami berättar om popartisterna som har varit här och spelat sedan invigningen 1997, de berättar om laget som normalt spelar här, Yokohama F-Marinos, och lagets stora stjärna, Shunsuke Nakamura.

"Jag känner till Björn Borg"

Mittfältaren är vänterfotad men det hindrar tydligen inte fansen från att kalla honom Japans David Beckham. Shunsuke och Beckham. Det är deras tröjor som säljer bäst i samband med hemmamatcherna. Beckham är i princip lika populär i Japan som han är hemma i England.

Svenska spelare är mindre kända - så länge det inte handlar om tennis.

- Jag känner till Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg, säger Yoshihako Muramoto.

Men du har aldrig hört talas om Freddie Ljungberg i Arsenal?

Yoshihako tittar på Nami Abe. Sedan förenas de i ett utdraget svar, som ekar över anläggningen.

- Noooooooo.

Henrik Larsson i Celtic?

- Nooooooooooo.

Patrik Andersson i Barcelona?

- Noooooooooooooo.

I Japan tror ingen på okända Sverige, men det förändrar ingenting. Spelarna landade i Miyazaki i dag, men i deras gemensamma dröm fortsätter resan.

Gyllene vägen mot Yokohama

Helvetesvägen mot Yokohama

Stefan Holm