Kramar och pussar när landslaget lyfte

Magnus Hedman: En pirrande känsla

1 av 4 | Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/MALMÖBILD
HEJ DÅ, MIN ZTORE ZON Zlatan fick en rejäl kram av mamma Julka Ibrahimovic på Kastrup innan han satte sig på planet mot Japan och VM-turneringen.
FOTBOLL

Några steg ombord på Arlanda, andra på Kast-rup.

Deras gemensamma mål:

Att lyfta ett uträknat svenskt landslag till oanade höjder.

- Tar vi oss vidare från gruppen kan allt hända. Jag vill återuppleva 1994, säger Johan Mjällby.

Klockan hade närmat sig 11.30, när det svenska kärnkraftverket kom till Arlanda med sin Jennifer och barnen Timothy och Celine. Ett par timmar senare satt han, Tobias Linderoth, Andreas Andersson, Teddy Lucic, Tomas Antonelius och landslagsledningen på planet mot Köpenhamn, där de övriga spelarna anslöt.

Det blev många kramar när VM-spelarna tog farväl till sina anhöriga, lika många kramar när de lyfte på blicken och upptäckte sina blågula lagkamrater.

- Det är sorgligt att säga hej då till barnen. Jag får inte se dem på fyra veckor. Men samtidigt ska det bli kul att åka iväg. VM är ju det största man kan vara med om. Det blir en höjdare i mitt fotbollsliv, säger Johan Mjällby.

"Nu ska vi visa..."

- Ja, det här ska bli helt underbart. Äntligen! Det känns som inför en salskrivning, och nu ska vi visa vad vi kan, säger Tommy Söderberg.

Den svenske förbundskaptenen hade checkat in sina väskor. Bland kläder och taktiktavlor rymdes några böcker, travtidningar och en hel nations förväntningar.

Många drömmer om en repris av sommaren 1994, då ett svensk landslag lyfte mot USA för att gräva ett gulddoftande brons. Det var därför Johan Mjällby inte hade Miyazaki som slutdestination på resan. Han vill betydligt längre än så.

- Jag skulle också vilja återuppleva 1994. Jag var på hemmaplan, då. Vi har hamnat i en tuff grupp, men går vi vidare kan allt hända. Självförtroendet lär ju inte bli sämre direkt, säger Mjällby.

"Känns bara kul"

Han ler med hela ansiktet när han säger det där. Det var vindar av glädje, spänning och högt ställda förväntningar som strömmade genom avgångshallarna i Stockholm och Köpenhamn.

- Det här ska bli jävligt kul. Jag har den där pirrande känslan i magen, säger Magnus Hedman.

- Ja, det gör inte så mycket att vi förlorade mot Paraguay. Det finns självförtroende i truppen, så det kanske bara är bra att vi är nederlagstippade. Svenska lag brukar ju göra bäst ifrån sig då, säger Mjällby.

- Nu känns det bara kul. Det är ju inte säkert att man får uppleva VM någon mer gång. Vi ska ha flyt för att gå vidare, men det känns som att det kan gå bra, säger Andreas Andersson.

Hur är det med japanskan, då?

- Inte bra, kan jag lova. När jag äter sushi brukar jag läsa översättningarna, men det är inget som har satt sig, fortsätter VM-kvalhjälten.

Men det fanns en man som hade koll på glosorna.

- Man ska inleda med att säga "konichi wa", säger Tommy Söderberg.

Visst.

Hej, Japan.

Här kommer Sverige.

Stefan Holm