Mutförsök mot Nigerias ledare

Spelaragent ville betala 300000 kr för att få in en spelare i truppen

1 av 2 | Foto: ap
de omutbara... I går landade Nigerias fotbollstrupp i Japan. Det har varit mycket turbulens kring vilka spelare som skulle tas ut. Bland annat ställde förbundskaptenen Onigbinde över flera stjärnor. Nu avslöjades det att spelaragenter försökt muta honom.
FOTBOLL

Flera agenter försökte köpa sina spelare en plats i Nigerias VM-trupp.

Men Adegboye Onigbinde lät sig inte mutas.

- Jag blev erbjuden 20000 kronor per spelare, säger den 64-årige förbundskaptenen.

Nigerias uppladdning inför VM har handlat mer om schismer och märkliga uttalanden än om fotboll.

Den fortsätter så.

Truppen hann inte mer än lämna London för japanska Hiratsuka förrän det blev känt att en rad agenter har försökt muta in sina spelare i VM-truppen.

En person i landslagsledningen, som föredrar att vara anonym, avslöjade skandalen för nyhetsbyrån AFP.

Lät sig inte påverkas

- I ett fall var en agent villig att betala så mycket som 300000 kronor för att försäkra sig om att hans spelare skulle få en plats i laget. Men Adegboye Onigbinde lät sig inte påverkas av påtryckningarna. En yngre, mindre pincipfast tränare hade nog däremot inte kunnat motstå frestelsen, säger han.

Enligt ledaren skulle agenterna få tillbaka pengarna, med ränta, efter VM, då spelarna i hans stall höjt sitt värde på marknaden.

Efter avslöjandet erkände Adegboye Onigbinde att han har utsatts för mutförsök.

Avvisades från laget

- Jag erbjöds 20000 kronor per spelare av en agent men vägrade att ta emot pengarna. Jag sa till honom att han skulle hålla sig borta från mig och landslaget, säger Onigbinde till AFP.

Förbundskaptenen röjer varken identiteten på agenterna eller de aktuella spelarna, men är märkbart irriterad av det inträffade. Enligt hans assistent, Fanny Amun, har spelare dessutom varit så desperata att de har lejt politiker i jakten på en VM-plats.

Nigerias VM-trupp presenterades på ett hotell i London i söndags. Adegboye Onigbinde blev genast kritiserad av sin egen lagkapten, Jay Jay Okocha, sedan han lämnat Finidi George och Sunday Oliseh utanför laget.

- Man måste respektera tränarens beslut, men jag tycker att båda borde ha ingått i truppen, sa Okocha.

Stefan Holm