Nigeria - ingen given slagpåse

Förbundskapten Festus satsning på talanger lyckad

FOTBOLL

HIRATSUKA

2–2 för Nigeria mot ett japanska klubblaget Yokohama Marinos skrämmer inte slag på Tommy Söderberg eller Lars Lagerbäck.

Men resultatet döljer en obehaglig sanning: Nigeria har blivit bättre.

De är inte längre grupp F:s givna slagpåse.

Den fotboll Super Eagles visade upp i Afrikanska mästerskapet i Mali i början av året var inget vidare. Att laget till slut lyckades bli trea visar bara hur tunt det är i fotbollstoppen på den kontinenten.

Förbundskaptenen Shaibu Amodu fick sparken, och 64-årige Festus Onigbinde tog över. En man med ytterst blygsamma meriter.

Men han gjorde det rätta. Sparkade ut de allra mest trötta och intrigerande av spelarna, med förre lagkaptenen Sunday Oliseh i spetsen, och kastade in nya hungriga talanger.

Då blev det genast bättre fart på de som tidigare känt sig givna (läs Okocha och West).

I går såg jag fler nigerianska spelare springa och visa vilja i en träningsmatch än jag såg sammantaget i tre tävlingsmatcher på plats i Mali i vintras.

Därför imponerade 2–2-resultatet i går:

Okocha spelade inte

Yokohama Marinos, leder japanska högsta ligan. Det var full fart från japanernas sida inför 25 000 åskådare, bara ett par mil från sin ordinarie hemmaplan.

Nigerias landslag landade i Japan i måndags, har bara ett pass på japansk mark i kroppen och dessutom tidsomställningen kvar i benen.

Tre spelare ur förstauppställningen spelade inte: trollgubben Jay-Jay Okocha, balansspelare Joseph Yobo och förstemålvakten Ike Shoronmu.

Under vintern och våren har Super Eagles mest handlat om Julius Aghahowa, hans målfarlighet, snabbhet och segergest.

I går gick snurrgubben Aghahowa på halvfart. Istället slog superlöftet, 17-årige Bartholomew Ogbeche till med två mål.

Paris Saint-Germainanfallaren tar med stor sannolikhet både en plats i startelvan mot Argentina och på listan bland VM:s yngsta spelare genom tiderna.

På högerkanten utgjorde speedkulan Pius Ikedia (som inte platsar i Zlatans Ajax) tillsammans med ytterbacken Efe Sodje en farlig kombination.

Med betoning på farlig – för både motståndare och Nigeria. Det här landslaget är nämligen lika dåligt bakåt som det är vasst framåt.

Läge för Svensson mot Nigeria

Taribo West hängde med kvicka japanska anfallare skapligt i löpdueller och man-man-spelet.

Däremot var Isaac Okoronkwo stabbig värre och fult spelande rundningsmärke.

Passningar längs marken och väggspel mellan Henrik Larsson och Marcus Allbäck öppnar upp det försvaret.

Det är definitivt Anders Svensson-läge mot Nigeria 7 juni.

Nigerianske förbundskaptenen är medveten om att hans lags problem börjar när motståndarna får bollen.

– Vår ambition är att hålla i bollen så länge som möjligt under matcherna, sa Onigbinde i går. Helst skulle jag vilja ha 100-procentigt bollinnehav, för då kan vi ju inte förlora.

Så är formen hos spelarna i Nigerias VM-startelva

Michael Wagner