Vi har visat världen att vi är här för att fightas

Simon Bank: Ut med nallebjörnarna - in med fasta handslag

FOTBOLL

MIYAZAKI

De slåss i svenska fotbollslandslaget. Ut med nallebjörnsmentaliteten, in med adrenalin, smällar och fasta handslag.

Välkommen till VM.

Let"s get Freddie to rumble.

Det börjar likna hockey i det svenska fotbollslandslaget, ett lag som av tradition och ledarskap blivit till en honungsburk med mjuka kanter där det går tretton "härliga killar" på dussinet.

Två härliga killar slogs i går.

Olof Mellberg idiottacklade Fredrik Ljungberg, som svarade med en idiotattack på Mellberg. Det var idiotiskt alltihop, och därför skrattade Freddie och Olof åt det efteråt.

Spänningen låg tjock när svensklägret höll presskonferens två timmar efter träningen, men efter tre sekunder låg den där tjocka spänningen som en anorektisk, urblåst ballong på golvet.

Garvade åt allt

Olof och Fredrik kom in tillsammans, satte sig bredvid varandra, och garvade.

Värre än så var det inte.

- Det är sånt som händer, sa både Ljungberg och Mellberg.

Visst, det händer.

Det händer i Barcelona, det händer i Manchester, det händer i Rom, det händer - framför allt - i München. Men det händer inte i ett svenskt landslag, inte förrän nu.

Och det finns inga skäl att övertolka det, inga dolda schismer eller personliga konflikter under mattor och bakom hörnen. Jag tror inte heller att det handlar om att Fredrik Ljungbergs ego fått elefantiasis i London, eller att Olof Mellbergs empati slipats bort i Birmingham. Båda var ur balans i en halv minut under en träning, det finns inget som talar för att deras balanssinne rubbats på längre sikt.

Däremot är det lätt att konstatera ett par saker. Mellbergs tackling var onödig, obegåvad och brutal - och Ljungbergs reaktion var riktig i sak, men helt orimlig i proportion.

Patrik Andersson satte upp dobbarna mot Freddie två gånger på onsdagsträningen, men mot landslagets Kaiser reagerade han inte. Och jag tar gärna emot vad från den av er som vill sätta ett pund eller tusen på att Fredrik Ljungberg skulle sätta nävarna i Patrick Vieiras krage efter en ovårdad tackling på Arsenals träningsplan i Shelton.

Ni får höga odds.

- Jag förstår att det här blir stort, att det är en stor grej för pressen. Men för mig är det inget stort, sa Olof.

Både han, Fredrik och de övriga i och runt truppen skötte bråket på ett mycket snyggt sätt. De tog ner det på marken, avväpnade krissnacket innan det hann uppstå.

I går fick vi se att stämningen i det svenska landslaget både närmat sig och tagit steget över kokpunkten. Vi fick också se att även härliga killar kan slåss.

Hoppas de tar det rätt

Det kan vara positivt.

Det kan vara negativt.

Allt beror på hur spelarna klarar av att gå vidare efter explosionen, de har hur som helst sett till att få världens ögon på sig redan tio dagar före VM-premiären.

Bilderna som kablades ut i går talade sitt tydliga språk.

Sverige är här för att fightas.

Det mest imponerande med matchen Mellberg-Ljungberg var annars att se Daniel Anderssons blixtsnabba ingrepp.

Tid för fotboll nu. Mittfältet på gårdagens träning ( Linderoth - Magnus Svensson, Ljungberg - Anders Svensson) känns som det absolut mest spännande.

Janne Hammarbäck, landslagets säkerhetsansvarige, berättar att laget skyddas dygnet runt av 40 vakter, som ska se till att ingen kommer in på spelarnas våning.

Hur spelarna ska skyddas från varandra är ännu okänt.