”En god nyhet - för Svennis”

Engelsk media frossar i den svenska skandalen

FOTBOLL

LONDON

Glöm Beckham, Veron och Svennis.

I dag talar en hel fotbollsvärd om skandalbilderna från den svenska VM-träningen i Japan.

Engelska tv-kanaler visade gång på gång bilderna på Fredrik Ljungbergs bråk med Olof Mellberg.

Foto: PETER KJELLERÅS
Fredrik Ljungbergs handgemäng med Olof Mellberg - där Henrik Larsson var en av dem som fick hoppa in och skilja stridstupparna åt - blev hett stoff i media världen över. De engelska tidningarna menar att incidenten är illavarslande för den svenska truppen.

Engelska landslaget har totalt dominerat i media. Men i går fick David Beckhams skadade fot och Sven-Göran Erikssons mittfältsbekymmer konkurrens av slagsmålet under den svenska träningen.

Och äntligen fick engelsmännen något att glädjas åt.

- Vi har visserligen en massa skador, men i alla fall ingen bruten käke, sa Trevor McDonald (Storbritanniens Claes Elfsberg) i ITV:s nyheter.

"Skicka hem Freddie, tack", skriver Daily Mirror.

"Äntligen Sven, en god nyhet", menar Daily Mail, som beskriver skandalbråket i detalj och att det här var det bästa som kunde hända för Englands svenske förbundskapten Sven-Göran Eriksson.

Till och med Times skojar

Även ansedda Times skojar till det i rubriken: Svenskarna visar fighting spirit.

"De vanligtvis så lugna skandinaverna visade upp tydliga tecken på stress när Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg tappade humöret på det mest spektaktulära sätt under ett hett träningspass" , skriver David McVay i Times.

Evening Standard kände sig föranledda att publicera en lista på elva andra tillfällen där lagkamrater bråkat med vandra, från Graeme Le Saux/David Batty i Blackburn 1998 till Robbie Fowler/Phil Thompson i Liverpool i höstas.

"Det är svårt att hitta något för oss engelska fotbollsfans att glädjas åt för tillfället", skriver Martin Lipton i Daily Mirror, "men våra motståndare Sverige har i alla fall gjort sitt bästa."

Daily Telegraph menar till och med att bråket "skakar den svenska truppen".

Och mannen för dagen här i Storbritannien är det svenska lagets presstalesmann Mats Enqvist, som i alla tidningar får säga ungefär samma sak:

- This is not something we are used to.

- Det här är inte något som vi är vana vid.

Paul Shaw i Indipendent:

"Det svenska laget, som förbereder sig inför matchen mot England den 2 juni, är kanske det sista av de 32 lagen som kvalificerat sig för VM som man skulle vänta sig drabbas av interna strider.

"Inte långt efter Keane"

Bilden av svenska idrottsmän och ledare, från Stefan Edberg till Sven-Göran Eriksson, är att de är välutbildade, vältaliga och lugna.

Ändå drabbade två av deras spelare från den engelska ligan samman i ett extraordinärt slagsmål under träningslägret i Japan i går.

I en attack som inte står Roy Keane långt efter hoppade Arsenals Fredrik Ljungberg, kallad Kid Vicious efter färgen på håret, på Aston Villas Olof Mellberg under träningen i Miyazaki.

De slutade inte förrän deras lagkamrater skilde dem åt."

Det var inte bara i brittisk press som bråket var en stor nyhet. Även argentinska tidningar fick skandalen ett stort utrymme - trots att deras nationalidoler spelade en viktig träningsmatch.

Nätsajter berättade också om de svenska stjärnornas bråk.

www.teamtalk.com skriver:

"Det är knappast den idealiska starten för den svenska truppen, som alltid poängterar den täta sammanhållningen i gruppen. Redan reses frågetecken för lagmoralen i den svenska truppen."

Se bråket i webb-tv

Aftonbladet.se:s utsände, Jan Johansson, filmade hela slagsmålet i går.

Arne Norlin