”Sverige bland de tio bästa i världen”

Japans förbundskapten räknar med tuff match mot Sverige

FOTBOLL

Japans förbundskapten Philippe Troussier räknar med ett tufft VM-genrep mot Sverige.

- Svenskarna har ett mycket bra lag, bland de tio bästa i världen, sade Troussier vid en presskonferens på fredagskvällen.

Samtidigt lät han påskina att han var totalt oförberedd på lördagens match.

- Jag fick veta igår att vi skulle möta Sverige, så givetvis har jag inte haft möjlighet att göra några förberedelser, sade Troussier.

Trots att det bara är en vänskapsmatch är det mycket som står på spel när Japan möter Sverige på National Stadium i Tokyo.

Efter en tämligen medioker Europaturné i början av månaden med 0-3 mot Norge som lågvattenmärke finns det en rad frågetecken som behöver rätas ut.

Främst gäller problemet Japans svårigheter att göra mål på annat än fasta situationer. Två påtänkta anfallsspelare, Nishizawa och Takahara, föll bort ur truppen i ett sent skede på grund av skador. Nu står Troussier med ett starkt mittfält dominerat av Europaproffsen Hidetoshi Nakata och Shinji Ono, men utan någon riktigt vass avslutare längst fram.

Troussier och Nakata vänner igen...

- Det är sant att vi haft svårt att göra mål, men jag tror att det gäller alla lag, möjligen med undantag av Frankrike som verkar kunna göra mål när de vill, sade Troussier.

Lagets nyckelspelare är Parmaproffset Nakata. Han påminner om David Beckham i sättet att kontrollera spelet och skapa ytor för sina medspelare. Han har dock haft ett tungt år i Parma och suttit på bänken i långa perioder. Dessutom har han haft svårt att dra jämt med den hetlevrade Troussier. Nu verkar dock problemen vara lösta. Troussier hade på fredagen bara goda ord att säga om sin mittfältsmotor.

-Det är inte hans fel att det gått trögt den här säsongen. Jag tycker att han har utvecklats bra och han spelar förbluffande intelligent, sade Troussier.

...men relationen till media är frostig

Lagledarna har kommit överens om att tillåta tio byten i lördagens match så förhoppningsvis ska både Lars-Tommy och Troussier få möjlighet att vaska fram vinnande kombinationer.

- Jag har tagit ut de 23 spelare som är den bästa mixen, sade Troussier vid fredagens presskonferens. Det kanske inte är de 23 individuellt bästa spelarna, men tillsammans bildar de ett lag som mentalt och fysiskt är det bästa Japan kan prestera.

Philippe Troussier har under de nästan fyra år han lett det japanska landslaget haft ideliga tvister med såväl medierna som ledningen i japanska fotbollförbundet. Påståendet om att han inte informerats om Sverigematchen är ganska talande för de frostiga relationerna.

I takt med att slutspelet närmat sig har medieintresset ökat successivt och Troussier har uppenbara problem med att hantera närgångna japanska sportjournalister. Utlysta presskonferenser har ställts in utan förvarning och flera gånger har medierna bjudits in till träningar bara för att få grinden slängd i ansiktet när de kommit fram.

Alla problem kommer dock att vara glömda om det visar sig att Troussier verkligen hittat ett vinnande lag.

Matchen mot Sverige blir den sista testet innan allvaret börjar.

TT