Kejsaren på plats - nu höjs tempen

FOTBOLL

TOKYO

Tillbaka på Nationalstadion i Tokyo. Det var alltså här man första gången träffade Ludmila utan att man hade en aning om vad det skulle betyda.

Friidrotts-VM 1991, ett dåligt svenskt VM med ett silver i gång som bäst.

Madelein Svensson, Sollefteå - nån som minns henne?

I dag gäller det fotboll och då kan ingen svensk komma sämre än tvåa: varken på bollen eller i slutresultatet.

Men Japan vill byta tio man. Hur roligt är det?

Jodå, man känner igen miljön, även om det gått elva år sen senast.

Det var här intill Sendagayas tunnelbanestation Mike Powell 22 år och 316 dagar efter Mexiko-OS 1968 raderade ut Bob Beamons längdrekord på 8,90, när han själv flög 8,95.

Det var här Peter Widén blev femma i stav, Tord Henriksson femma i tresteg och Patrik Sjöberg klarade 2,31 i sista försöket men då hade så ont i foten, att han tvingades bryta och slutade sjua.

Men det var också här en viss Ludmila Narozjilenko vann damernas häck på 12,59 utan att vi fäste oss vid det. Kanske sa hon något på presskonferensen i ett tält under läktarn - men jag kan i så fall inte minnas vad.

Nej, den togs i stället helt över av tvåan - Gail Devers 12,63 - och det var här vi första gången fick höra den tårdrypande berättelsen om hennes giftstruma och om hur hon drygt två år tidigare varit nära att dö.

Nära att dö var varken Olof Mellberg eller Fredrik Ljungberg när de brottades i förrgår, men stoffet kittlar - framförallt engelsmännen.

Både nyhetsbyrån Reuters man på plats och tidningen The Suns utsände medarbetare försökte pressa de tre svenska representanter som mötte världspressen i Nationalstadions inre i går - Lasse Lagerbäck, Magnus Svensson och Macrus Allbäck (jo, han presenterades just så").

Längre än ett till slut något vresigt uttalande av Lagerbäck kom ingen:

- Folk brusar upp. Det är väl inget mer med det"

Utsålt är det till dagens match, 64 000 personer, och den 69-årige kejsar Akihito (den "gudomlige" Hirohitos son) lär dyka upp i halvtid med hustru Michiko för att se på andra halvlek, vilket tydligen är helt sensationellt - men också helt korkat.

Om fotbollshistoriska möten mellan Sverige och Japan kan jag berätta att statistiken var totalt jämn inför dagens match: varsin seger, två oavgjorda och målen 6-6.

Skytteligan mot Japan toppas av Erik "Lillis" Persson, AIK och Kennet Andersson, Bari med två mål var, medan Martin Pringle, Helsingborg och Anders Andersson, Malmö FF gjort varsitt.

Men efter att tidigare ha mötts i tyska Berlin (2-3 i OS 1936), i engelska Nottingham (2-2 i för-EM 1995), i den då ännu brittiska kronkolonin Hongkong (1-1 men 6-5 efter straffar 1996) och i thailändska Bangkok (1-0 i Kings Cup 1997) så är detta faktiskt första gången som länderna inte möts på neutral plan.

Jag minns förresten sista landskampen inför VM i USA 1994. Mot Rumänien en stekhet eftermiddag i Mission Viejo, Kalifornien. Jag minns speakern som mitt under pågående match varnade några åskådare som klättrat upp på en kulle bakom ena målet:

- Trampa inte på ormarna! Det är gott om skallerormar däruppe.

På plan fanns inga ormar den gången. Någon större vänskapsmatch har jag nog aldrig sett, och det visade sig också sen att de båda förbundskaptenerna, Anghel Iordanescu och Tommy Svensson, beordrat sina spelare att ta det lugnt.

Det blir lätt så dagarna före en VM-premiär, när det allra viktigaste är att ingen skadas.

Japan mot Belgien tisdag 4 juni, Sverige mot England söndag 2 juni - på samma arena, Saitama Stadion, några mil norr om Tokyo.

Visst känner du hur tempen höjs!