Det är nästan säkert att det inte blir ett bråk till

Vad låg bakom fighten - Sportbladets Simon Bank ger svaren på frågorna

FOTBOLL

TOKYO

Har Fredrik Ljungberg blivit för stor för svenska landslaget?

Gjorde Olof Mellberg en markering mot en stöddig attityd?

Ligger det något större bakom bråket på träningen?

Frågorna väller fram ur svenska hjärtans VM-djup.

När vinden ligger på kan man höra dem ända till Japan.

Foto: PETER KJELLERÅS
Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg i bråket som utbröt under torsdagens träning.

En svensk stjärna kapar en svensk superstjärna på träning under VM-uppladningen, och den svenska superstjärnan kontrar med att kasta sig över den svenska stjärnan.

Självklart väcker det frågor.

Sportbladets Simon Bank försöker besvara de sju största:

1. Har Fredrik Ljungberg vuxit sig för stor för landslaget?

Nej. Hans heta humör har ingenting med hans status i laget eller fotbollsvärlden att göra, det har funnits där sedan han spelade pojkfotboll hemma i Halmstad. Snarare har han blivit bättre på att kontrollera det. Ingen som Sportbladet pratat med påstår att Fredrik Ljungbergs ödmjukhet minskat med framgångarna.

2. Har Fredrik Ljungberg förändrats av att bli stor stjärna i Arsenal?

Det hoppas jag verkligen. Den människa som inte förändras av en sådan erfarenhet är en begränsad människa. Bristande ödmjukhet är vanligast bland de som tror att de är stjärnor - de som vet att de är stjärnor har råd att vara ödmjuka.

3. Särbehandlas Fredrik Ljungberg av landslagsledningen?

Ja, men alldeles för lite, tyvärr. Förbundskaptenerna är livrädda för att låta någon sticka ut för långt ur "gruppen". Tanken är fin, men rättvisa är inte att behandla alla lika. Rättvisa är att försöka ge alla vad de behöver. Ljungberg är en egen jäkel, som går sina egna vägar - det måste finnas plats för sådana i en trupp.

4. Håller Fredrik Ljungberg på att tappa greppet?

Varför frågar ingen om Olof Mellberg håller på att tappa greppet?

Svaret i båda fallen är troligtvis nej, båda två hänvisar till laddningen, att VM genererar ett visst mått av övertändning.

5. Vad tycker de övriga landslagsspelarna om Fredrik Ljungberg?

Det verkar som att de tycker samma sak om Ljungberg som folk i gemen tycker om den där arbetskamraten som går sina egna vägar, klär sig annorlunda, får mycket uppmärksamhet - men ändå är riktigt schyst. Inget tyder på att det skulle finnas något agg i truppen.

6. Finns det någon historia bakom bråket mellan Mellberg och Ljungberg?

Ja, en historia mellan två polare. Om Mellberg ville maskera en konflikt hade han möjligen sagt att "det finns ingen konflikt" - men nu säger han att "Fredrik är en skitskön kille" och "jag har haft många av mina värsta duster med de jag gillar mest". Tydligare blir det inte.

7. Kan det bli fler bråk i landslaget?

Ja. I en trupp med så stora egon och så het vinnarvilja som hos Patrik Andersson, Zlatan, Henrik Larsson, Ljungberg eller Mellberg så finns risken alltid att det rinner över. Men det är, som Tage Danielsson skulle sagt, nästan säkert att det inte händer en gång till.

I alla fall inte i Miyazaki.

Och i varje fall inte samtidigt som förra gången.

Aftonbladet.se:s utsände, Jan Johansson, filmade hela slagsmålet.