Japan - rustat för invasionen

"Vi måste förbereda oss på det värsta"

FOTBOLL

YOKOHAMA

Japan förbereder sig inför fotbolls-VM. Inte alla tror på en fest.

- Vi måste förbereda oss på det värsta, säger Takayoushi Konno, lokalpolitiker i Miaygi, där Sverige möter Argentina 12 juni.

Foto: ap
Japansk polis har fått 350 miljoner kronor i extra anslag inför VM. Pengarna har gått till utbildning och avancerad utrustning - allt för att bekämpa huliganer.

I ett land där det är viktigt att inte utmärka eller skämma ut sig är det med skräckblandad förtjusning som befolkningen förbereder sig inför fotbolls-VM.

För oss västerlänningar är det en märklig upplevelse att färdas i en proppfylld tågvagn där ingen säger ett knyst och vi själva snabbt framstår som högljudda orosmoment.

Så gissa om japanerna själva är oroliga över öldrickande och skräniga fotbollssupportrar.

- Jag har blandade känslor inför VM, säger 17-åriga Eriko Okada inne på McDonalds, vid en av Yokohamas järnvägsstationer.

- Många fans som åker ända hit till Japan kommer säkert sköta sig, men så har jag läst i tidningarna om det som hänt i tidigare turneringar, säger hon.

Avancerad utrustning

Vilka är du rädd för?

- Engelska och argentinska fans. Då kan det bli bråk. Jag jobbar under VM och de kanske attackerar restaurangen, säger hon till Sportbladet.

Polisen i Japan får drygt 350 miljoner kronor i extra anslag i en speciell antihuliganbudget.

Bland polisens nya vapen finns ett 25 kvadratmeter stort nät som de kan skjuta över grupper av huliganer så att bråkstakarna inte kan röra sig.

Störst är rädslan inför vad som kommer ske i Sapporo 7 juni när Argentina möter England.

Polisen där är bland annat orolig över storleken på eventuellt gripna huliganerna och har därför köpt in nya, större handfängsel.

- Japanska ungdomar är större i dag, men fortfarande ingenting jämfört med européer, säger Masatsugu Oi på Sapporopolisen.

Att polisen i VM-orterna dessutom informerat affärsägarna genom att visa bilder från kravaller vid senaste VM i Frankrike har ytterligare ökat på osäkerheten.

Udda oro

- Vi måste vara beredda på ovälkomna nyfödda barn efter att utlänningar våldtagit våra kvinnor, säger Takayoushi Konno, politiker, till Los Angeles Times.

Den japanska osäkerheten kring västerländska seder och vanor har fått en del ambassader att informera sina medborgare om lämpligt beteende:

- Ta inte av dig tröjan på offentliga platser om du har tatueringar. Gör vad du kan för att dölja dem, skriver brittiska utrikesdepartementet på en hemsida.

Längs en av trafiklederna i Yokohama, som går förbi stadens Stadium med plats för 72 000 åskådare, är det gott om bilhandlare.

- Jag är rädd, säger Kiotaku Kageshima på Auto Terrace. Vi ska köra undan bilarna så de inte blir förstörda.

Så ska huliganerna stoppas

Michael Wagner