Oavgjort i genrepet mot Japan efter självmål av Mjällby

Magnus Svensson slog upp gammal fotskada

FOTBOLL

TOKYO

Om en dryg vecka spelar Sverige VM-premiär mot England.

I dag blev det 1-1 i genrepet mot Japan.

Målskyttar: Marcus Allbäck och Johan Mjällby.

Foto: reuters
Johan Mjällby - svensk otursgubbe mot Japan.

Den svenske försvarsklippan Mjällby stod olyckligt placerad i andra halvlek på ett inlägg som gick över alla och utan chans att hoppa undan gick bollen i mål via hans ben.

Då hade Marcus Allbäck i första halvlek visat att han fortfarande är en måltjuv när han höll sig framme och tryckte in bollen i mål.

”Vi gjorde ingen bra match”

1-1 var ett rättvist resultat där Japan i första halvlek stundtals var det piggare laget – och Sverige det mer stabila i andra utan att för den skull imponera.

- Vi spelade inte som ett lag försvarsmässigt, det var alldeles för korta perioder av bollinnehav. Hoppas att det beror på dygnsomställningen, sa förbundskapten Lars Lagerbäck.

Han fortsatte:

- När vi vann bollen var vi för dåliga på att komma ut i position. Jag tycker inte att vi gjorde en särskilt bra match, det gjorde däremot Japan.

Hemmalaget inspirerades tydligt av att spela inför ett fullsatt National Stadium, drygt 63 000 åskådare och inledde piggt.

Redan i tredje minuten fick Kazuyuki Toda ett bra skottläge, men sköt över.

I 14:e minuten varnades Teddy Lucic tveksamt efter en höjdduell med Hiroaki Morishima. Den efterföljande frisparken i bra läge utanför straffområdet sköt Japans superstjärna Hidetoshi Nakata mitt på Fredrik Ljungberg.

Blödning i foten

Minuten senare tvingades Magnus Svensson lämna planen efter att ha slagit upp en gammal skada, blödning i foten. Han ersattes på högra mittfältet av Niclas Alexandersson.

Anders Svensson hade efter dryga kvarten en hyfsad frispark som letade sig genom muren, men som målvakten Seigo Narazaki lätt klarade.

Lite senare fick Nakata på ett kanonskott från 35 meter, men Magnus Hedman stod bra placerad och klarade utan större problem.

I 20:e minuten kom så matchens första mål. Henrik Larsson slog ett välplacerat inlägg och Marcus Allbäck slängde sig fram före Koji Nakata och målvakten Narazaki och lyckades lyfta bollen i mål med vänstern.

Ett mål som gjorde att de pigga japanerna kom av sig. Men i slutet av halvleken vaknade hemmalaget till liv igen och Junichi Inamoto fick bland annat ett bra läge att nicka, men bollbanan blev för hög och Hedman kunde lätt plocka ned bollen.

- I första halvlek hade vi små problem i försvaret, men det blev bättre i andra, sa Lagerbäck.

Visst. Sverige hade skärpt till sig och spelade mer stabilt.

Ljunberg kom i ”Arsenal-löpning”

Ljungberg fick första målchansen i matchens 60:e minut. På en djupledsboll a’la Arsenal nickade han fram bollen och sköt sedan ett bra skott som tvingade Narazaki till en kvalificerad räddning.

Strax efteråt var det nära 2-0 när Niclas Alexandersson sköt ett välplacerat men aningen för löst skott som Narazaki räddade.

I anfallet efteråt, i matchens 63:e minut, kom så Mjällbys självmål.

Inbytte brasse-japanen dos Santos slog ett långt inlägg som Nakata, Patrik Andersson och Magnus Hedman alla gick på. Ingen nådde dock bollen som istället landade på benen på Mjällby, som inte hade en chans att hoppa

undan, och kvitteringen var ett faktum.

Den andra halvleken präglades av många japanska byten. Bland annat lämnade Nakata planen efter 1-1-målet.

Sverige bytte in Zlatan Ibrahimovic i 65:e minuten istället för Marcus Allbäck, åtta minuter senare var det dags för Andreas Andersson att ersätta Fredrik Ljungberg och i 76:e minuten fick Andreas Jakobsson chansen istället för Mjällby.

Jan Johansson, Christoffer Bjäreborn