Nog har Svennis anledning att slita sitt hår

Lasse Sandlin: Skador i massor – och avslöjade av Kamerun

FOTBOLL

KOBE

Han håller masken utåt, men nog har Svennis all anledning att slita sitt hår och se förtvivlad ut.

Skador i massor, pinsamt avslöjade av Kameruns afrikanska mästare och bara tursamt räddade undan nederlag genom Robbie Fowlers 2-2-nick på övertid.

Som en engelsk kollega säger, när vi sitter och väntar på att Mr Eriksson ska dyka upp på presskonferensen, och vi samtidigt kan se honom intervjuas på en tv-bild:

- Varför ser Sven så nöjd ut? Han måste veta nåt som vi inte vet"

Kobe, tre timmars tågresa österut från Tokyo förbi Stellan Bengtssons Nagoya och det Kyoto som var huvudstad till 1868, är staden som i januari 1995 drabbades av jordbävning. Nära 5 500 personer dog, 7 456 hem brann upp, 144 032 hus föll samman och 152 av totalt 156 skolor förstördes eller skadades.

Men Kobe är också något annat. Ordagrant betyder kanji-tecknen för staden Kobe - "Guds dörr".

Pärleporten alltså.

Den pärleport som Sven-Göran Eriksson hoppas ska öppnas för honom under det kommande VM-slutspelet, men som just nu inte ser speciellt öppen ut.

Matchen mot Kamerun lämnade Svennis med fler frågetecken än svar.

Inte klaffade spelet framåt annat än sporadiskt, mittfältet fanns knappast, och längst bak såg England lika fattigt ut på ytterbackar som numera Sverige.

Kameruns crossbollar från kant till kant ställde till med ständiga problem för ytterbackarna Wes Brown till höger och Wayne Bridge till vänster, även om den senare reparerade lite av skamfilad ära med en pigg offensiv.

Imponerande målvakter

Mittfältet fick inte låna bollen, så länge Kamerun körde med ordinarie manskap, och om Emile Heskey längst ut till vänster kan man säga som en engelsk skrivarkollega:

- Vad Heskey gjorde framåt? Framåt!?! Han gick ju bakåt"

Ingen av målvakterna imponerade, och England får nog lita till att David Seamans krånglande ljumskar läker.

Före matchen joggar David Beckham utmed mittlinjen tillsammans med sin numera personlige tränare Alan Smith, han jonglerar lite med boll, och när han ytterst försiktigt använder sin skadade vänsterfot jublas det högt.

Patetiskt!

Beckham spelar inte

Beckham kommer inte att spela mot Sverige på söndag, även om maskhållningen just nu talar om ett definitivt besked efter sista träningen, lördag eftermiddag.

Med så många mittfältare borta har Sven-Göran Eriksson knappast någon möjlighet att spara Beckham som ett "wild card" för senare inhopp i turneringen.

Nu måste han först och främst få ihop fullt lag, vilket i dagens läge inte ser direkt lätt ut.

Jag kan lova, att pessismismen spritt sig bland engelska kolleger.

Martin Samuel, före detta The Express men numera på söndagstidningen The News of the World, säger till exempel:

- Nej, det blir Argentina och Sverige som går vidare från den här gruppen.

Men det sa han i Tokyo före matchen Japan-Sverige"

Sverige imponerade inte då, England imponerade inte nu - så ska man döma av dessa två matcher kommer japaner och supportrar till Kameruns otämjda lejon att få ett betydligt trevligare VM.

Stora VM-favoriter

Om Kamerun, när man slog igenom 1990, bestod av ett antal okända storheter, så är det inte alls så numera.

Söndagens startelva innehöll i stället etablerade spelare från världens bästa ligor - från Arsenal, Bologna, Köln, Lyon, Mallorca, Montpellier, Nantes, Parma, Real Madrid och Samsunspor plus den väldige mittbacken, den 192 långe Raymond Kalla från det spanska div 2-laget Extremadura.

Man blandar det granithårda med silkesvantar, och de båda kantspelarna Gerimi Njitap (Real Madrid) och Pierre Wome (Bologna) kommer att bli stora VM-favoriter. Jag lovar.