Landslagets roligaste elva - här platsar du redan, Zlatan

Han är en ”crowdpleaser” man kan skrämmas med

FOTBOLL

MIYAZAKI

- Crowdpleaser!

- Du är en riktig crowdpleaser, sa någon till Zlatan, sen han dribblat, gjort två mål och skickat en bakåtspark i stolpen.

Men alla ord är inte lätta att förstå. Det kunde vi se på Ibrahimovic.

En publikfavorit, en publikmagnet, en publikfriare.

Då log Zlatan.

L'art pour l-art, konst för konstens egen skull, de älskade artisterna som drar folk till fotboll - här ovanför har jag gjort min egen topplista bland svenskar.

Bara såna jag själv sett spela, och därför har underhållare som gamla tiders Helge Ekroth och Sven Rydell aldrig ens varit aktuella.

Given etta: Nacka, ”oförutsägbar som en Tranströmer”, som Björn Ranelid skrev om honom.

Här i Miyazaki, nästan längst ned till höger på Kyushu, den sydligaste av de japanska öarna, och med Stilla Havet på andra sidan skogsbrynet, har vi varit uppskattningsvis 3 000 som fått njuta av Zlatans måndagsshow mot en lokal kombination.

En rolig eftermiddag men Zlatan lär knappast ha kommit närmare en plats i startelvan ändå. Därtill gjorde han ett alltför misslyckat inhopp mot Japan.

Men Zlatan imponerar. Inte bara med tekniken utan också med sin fysik.

En kväll förra veckan blev jag uppringd i direktsändning av Adrian Durham på Talksports ”Football First in Europe”, ett radioprogram som har 2,5 miljoner lyssnare varje måndag.

Farnerud imponerar

Vi pratade VM i allmänhet, vi pratade Svennis, vi pratade om söndagsmatchen, men allra mest pratade vi Zlatan.

Att det går att skrämma engelsmän med Zlatan är självklart.

Trots Zlatan fanns det en spelare i svenska laget som överglänste honom: Pontus Farnerud. Det är klass och mening med allt den grabben företar sig med bollen, och det till skillnad mot Zlatan lyckades ”Ponta” behålla skärpan hela matchen.

Farnerud kommer att få speltid i VM, även om han inte spelar från start på söndag; sanna mina ord!

I dag är det vilodag med golf och fisketur, i morgon börjar fokuseringen mot VM-premiären, och jag förstår inte hur någon kan hänga upp sig på att svenska laget nu vill vara i fred; att man utan insyn vill träna in nya varianter på fasta situationer.

Så att, för att ta ett färskt exempel, Henrik Larsson då nickar den korta hörnan på mål och inte över som det nu blev mot Japan. Nytt var det i alla fall.

Följde Elitloppet i telefonen

Tommy Söderberg berättade, att han följt Elitloppet från Solvalla i direktsändning:

- Jo, tjejerna därhemma fick hålla telefonluren nära tv:n, så kunde jag höra referatet.

Magnus Hedman berättade, att han studerat Beckham-frisparkar och att han, möjligen, kunde gå med på att han borde ha stått ett halvt steg längre ut på det japanska målet:

- Fast det hade ju sett ännu löjligare ut om dom då touchat bollen i mål...

Till sist, var Stig Dagerman verkligen SÅ intresserad av fotboll?

Jag undrar, därför att innan jag drog iväg till Japan fick jag inbjudan från Stig Dagermansällskapet till årets utdelning av Stig Dagerman-priset i Älvkarleby nu på söndag.

Lunchpaus med VM-fotboll

Pristagaren Gitta Sereny får priset klockan 11, Maria-Pia Boëthius och Björn Ranelid talar, lite musik, lite sång och sen släpps vattnet på i Älvkarlebyfallen, innan det blir lunchpaus.

Klockan 14 fortsätter programmet med skådespelarna Philip Zandén och Henric Holmberg, men den intressantaste raden står att läsa däremellan:

”Under lunchpausen finns möjlighet att se VM-fotbollsmatchen mellan Sverige och England”.

Det är såna sällskap man ska vara med i.

Sandlin listar landslagets roligaste elva

ARTIKELN HANDLAR OM