Gudfadern II

Sepp Blatter: Jag förlorade min första familj på grund av fotbollen, jag förlorade min andra familj på grund av fotbollen. Det har varit värt det.

FOTBOLL

SEOUL

18 år gammal kom en överlycklig Sepp Blatter hem till sin far med ett kontrakt i handen. Proffslaget Lausanne ville ha den snabbe och målfarlige centern från den schweiziska amatörligan.

- På fotboll kan man inte förtjäna sitt levebröd.

Sa pappan och rev kontraktet i två delar.

Han hade fel.

I dag är fotbollen en miljardindustri och i morgon kommer verkstadsmekanikerns grabb att bli omvald till president över denna industri.

Foto: Joachim Lundgren

Sepp Blatter älskar att berätta historien om proffskontraktet. Han gör det för att framhålla sin enkla bakgrund, som son till en verkstadsmekaniker som stannade på samma arbetsplats i 40 år.

Själv har Joseph, som hans föräldrar döpte honom till, varit anställd inom Fifa i 21 år, och har inga tankar på att lämna sin post, trots att han nu med gott samvete kan plocka ut sin ihoptjänade pension.

- Blatter har blivit beroende av makten, som en rökare av cigaretter eller alkoholisten av flaskan, säger Christian Andiel, sportjournalist på Schweiz största tidning Tagesanzeiger och Blatter-kännare.

- I en intervju häromdagen sa han: "Jag förlorade min första familj på grund av fotbollen, jag förlorade min andra familj på grund av fotbollen. Det har varit värt det".

"De tycker de är speciella"

Sepp Blatter föddes den 10 mars 1936 i den lilla staden Visp, nära den berömda Matterhorn-toppen, i kantonen Wallis.

- Folk från Wallis ser inte sig själva som vanliga schweizare. De tycker de är speciella, berättar Andiel.

- Man brukar säga att de omgivande bergen där påverkar folket. De har ett slags bondförnuft som säger att "visst, samhället har sina lagar och regler, men jag kan frångå dem lite grann om jag själv tjänar på det". De ser helt enkelt om sitt hus.

Andiel tillägger:

- Blatter är älskad i Wallis. De är mycket stolta över honom.

Journalist - och turistchef

Efter att tagit examen i Företagsadministration och -ekonomi vid juristfakulteten på Lausannes universitet började Blatter jobba som sportjournalist vid Walliser Lokalzeitung för att sedan bli turistchef i hemkantonen. 30 år gammal blev han presschef för det schweiziska riksidrottsförbundet.

Under denna tid spelade han fotboll i de lägre divsionerna. När han lade av, 1971, gick han in i styrelsen i storklubben Xamax Neuchâtel.

Samtidigt hade Blatter gått in i klocktillverkningen, schweizare som han är, och fått kontakter i den stora sportvärlden. Som PR-chef för OS-sponsorn Longines var han med och organiserade OS 1972.

Det var där han träffade brailianaren Joao Havelange.

Två år senare valdes Havalange till Fifa-president och i 24 år styrde han fotbollsvärlden diktatoriskt, med den lojala "knähunden" (som Lennart Johansson kallade Blatter inför presidentvalet 1998) vid sin sida.

Havelange gav först Blatter positionen som teknisk direktör innan han 1981 uppgraderades till generalsekreterare.

- Havelange var bara intresserad av att representera. Det var Blatter som skötte det dagliga arbetet. Och när tv-pengarna kom in i Fifa blev det Blatter som fick makten. Havelange förstod aldrig hur rikt Fifa hade blivit, säger Andiel.

Medan Havalange utvecklade representationen till stor konst tillsammans med de andra pamparna i idrottsvärlden, IOK:s Juan Antonio Samaranch och friidrottens Primo Nebiolo, byggde Blatter upp Fifa, sin jovialiska image och ett stort kontaktnät.

Blatter har en fantastisk förmåga att komma ihåg personers förnamn och tilltalar dig gärna med "min vän"; vilket ger en förtrolig stämning när du pratar med honom.

- Han ger dig känslan av att du alltid kan komma till honom med dina problem, säger Andiel. Han tar sig alltid tid och blir aldrig arg om man skrivit en kritisk artikel om honom. Han visar i varje fall inte att han är arg.

Under sin tid som Havalanges underhuggare finslipade han sin schweiziska diplomati till perfektion.

Talar sju språk flytande

Många minns säkert hur den amerikanske skådespelaren Robin Williams avsiktligt kallade Blatter för "Mr Bladder" (urinblåsa på svenska) flera gånger inför miljontals tv-tittare vid lottningen till VM 1994. Diplomaten Blatter lät sig inte bekommas utan log bara rakt in i tv-kamerorna.

Blatter skulle aldrig göra sig skyldig till en blunder som Lennart Johansson gjorde när denne uttalade sig om hur mörkt det blir i ett rum med bara "svartingar" från Afrika.

Blatters arbetskapacitet är omvittnad. Han reser världen runt för att knyta kontakter. Till sin hjälp har han de sju språk han talar flytande, samt en del andra, mer tvivelaktiga metoder, som nu är på väg att avslöjas.

- Vart jag än kommer i världen behöver jag aldrig visa mitt pass, säger han stolt om sitt kändisskap.

När han flyger från Zürich står hans limousin på startbanan och väntar till alla passagerare gått ombord. Först då kliver Blatter och hans hov ur limousinen och in i planet.

Den ledarkult som byggts upp kring Havelang, kallad Gudfadern, har odlats vidare med Blatter som Fifa-president.

Det är samma sak med regeringsmetoderna, som kan sammanfattas med ett ord: korruption.

Trots det är han fortfarande mycket populär i hemlandet.

Den värsta anklagelsen kom för en månad sedan från hans närmaste man, generalsekreteraren och landsmannen Michel Zen-Ruffinen, som menar att Blatter systematiskt misskött Fifa.

- Zen-Ruffinen är från samma kanton som Blatter. Schweizarna hyser mer sympati för den äldre Blatter. Zen-Ruffinen ses som en kylig karriärist. Blatter anses vara den smartare. Han har mer av det där bondförnuftet som präglar Wallis-invånarna, säger Andiel.

Sepp Blatter - en man med många ansikten. Som att han till exempel har Demi Moore som favoritskådespelerska. Det förklarar en del av alla skamgrepp de senaste månaderna inom den fotbollsfamilj Blatter säger ersatt hans egen.

En ”familj” med så mörka sidor att Lars Norén blir grön av avund.

Skandaler, udda utspel & anklagelser - här är fyra år under Blatter

I morgon i Seoul går Fifa till nytt presidentval. Det är en skakad fotbollsfamilj som ska välja överhuvud för fyra år framåt. Den sittande presidenten Sepp Blatter anklagas för korruption och ekonomisk brottslighet av sina närmaste män. Men Blatter svär sig fri och har inga tankar på att abdikera. Den charmerande mästerdiplomaten har odlat den personkult som växte upp kring den tidigare "gudfadern" Havelange. Sportbladet berättar i dag historien om en av idrottsvärldens mäktigaste män.

Stefan Holm, Johan Flinck