Beckham spelar mot Sverige

FOTBOLL

AWAJI, JAPAN

En god nyhet för Sven-Göran Eriksson - en dålig för Sverige.

David Beckham spelar från start på söndag.

- Ja. Beckham kommer att spela mot Sverige, sade Sven-Göran Eriksson på tisdagens presskonferens.x

På tisdagen var han tillbaka som en i gänget när England tränade.

Det är han inte på söndag.

Då är han den stora stjärnan som ska leda sitt land till seger mot Sverige.

Om nu matchformen finns kvar.

För David Beckham har inte spelat en match sedan den 10 april. Det var då Deportivo La Corunas hårdhudade argentinske mittfältare Pedro Duscher sparkade av ett mellanfotsben i vänsterfoten på Englands lagkapten.

De senaste sju veckor har ''mittfältaren med världens bästa inlägg'' kämpat för att bli friskförklarad i tid till VM. Rehabiliteringen med trampolinträning som fysiologen Alan Smith specialanpassat för Beckham verkar nu ha gett resultat. På tisdagen genomförde lagkaptenen sitt första träningspass med England på två månader - och imponerande på sin förbundskapten.

- Jag tycker han såg mycket bra ut på träningen. Han gjorde allting - han sprang, han sköt, han dundrade in frisparkar och slog hörnor - och han gjorde det helt utan smärta, säger Sven-Göran Eriksson.

- Både jag och David Beckham själv är mycket, mycket optimistiska om hans chanser att spela på söndag.

När England tränade på den inhägnade planen i Tsuna senare på tisdagen fanns alla 23 spelare med den första halvtimmen, det är så länge som pressen får följa träningen.

Småskadade Nicky Butt, David Seaman och Ashley Cole var alla där. Till och med knäskadade Kieron Dyer deltog i smålagsspelet. Men den kvartetten drog få blickar till sig.

Däremot smattrade fotografernas kameror som kulsprutor varje gång David Beckham rörde bollen.

De 40-tal fotografer, 10-tal tv-team och 50-tal journalister som samlats runt planen följer alla samme man.

Beckham verkar själv veta om det också. Lagkaptenen tar täten när spelarna joggar runt planen för att värma upp.

Men när träningen ska ta fart föses journalisterna ut från området, på andra sidan det inhägnade stålstaketet, på andra sidan den tre meter höga gröna presenningen som ska förhindra insyn.

Lokalbefolkning har tagit plats på en kulle en halv kilometer bort för att genom kikare få en glimt av engelsmännen och helst då killen med den blonderade mohikan frisyren - David Beckham.

I Japan - där fotboll marknadsförs som ''den coola sporten - är Beckham en av de största kultfiguerna.

Även i den lilla avlägsna önbyn Tsuna på ön Awaji utanför Kobe - där Englands träningsplan ligger - finns mängder av småkillar och småtjejer iklädda matchtröjor, nästan alla har nummer sju, David Beckhams nummer.

- Mottagandet här har varit helt fantastiskt. Vi får väl hoppas att vi är lika populära efter VM, säger Sven-Göran Eriksson.

För att vara det måste England lyckas, och om England ska lyckas måste David Beckham vara bra.

Det vet Sven-Göran Eriksson.

Därför menar skeptiker att ''Svennis'' tar en chans när han spelar Beckham mot Sverige, trots att Manchestermittfältaren inte är redo, att han lätt kan gå sönder igen.

''Svennis'' håller naturligtvis inte med:

- Jag tycker inte det är någon risk att låta honom spela. Jag tror att han står emot en tackling, han såg mycket imponerande ut på träningen.

Med Beckham i laget får Englands spel i ny dimension, särskilt de fasta situationer på hyperfarliga då hans högerfot blir bolldistributör.

- Visst, hörnor och frisparkar - det hjälper hela laget att han är tillbaka, säger ''Svennis'', och tillägger:

- Vi har många spelare som kan spela till höger på mittfältet, men vi har bara en David Beckham.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM