Zlatan kan tvingas lämna Ajax

Klubben har för många toppforwards

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic kan vara på väg bort från Ajax - redan efter en säsong.

Ajax tekniske direktör Leo Beenhakker säger till klubbens officiella hemsida att en av tre toppforwards kommer att få lämna klubben.

- Förutom Zlatan finns det två andra kandidater till tröja nummer nio i Ajax, säger Beenhakker.

Zlatan kan vara på väg bort från Ajax.

Svensken konkurrerar om en forwardsplats tillsammans med egyptiern Ahmed ''Mido'' Hossam och greken Nikos Machlas. Mido och Machlas gjorde tolv mål vardera i ligan förra säsongen medan Zlatan, 20, bara kom upp i hälften. De fick också mera speltid i både ligan och i cupen.

- Zlatan är rent kvalitativt vår bäste anfallare, men för att lyckas på ''position nio'' i Ajax ska man ha andra egenskaper också. Jag tvivlar på att han kan uppnå dem, säger tränaren Ronald Koeman till den holländska fotbollstidningen ''Voetbal International''.

Till samma tidning säger Zlatan att han enbart känner sig som tredje forward i klubben. Och att han ännu inte fått visa vad han egentligen kan.

För många spelare

- Vi har för många spelare på ''positionen nio'' i laget och en av de tre kommer att få se sig om efter en annan klubb, säger Beenhakker.

- Men det är Koeman som ska jobba med spelarna och han bestämmer vilka han vill jobba med. Vi kommer i alla fall att hjälpa till vid en eventuell transfer av Zlatan Ibrahimovic, säger Beenhakker.

Cup- och ligamästare. Zlatan har haft ett bra debutår med sin nya proffsklubb i Holland. För sin egen del har det varit lite upp, men mest ner, för bolltrollaren från Skåne. Visserligen avgjorde han cupfinalen mot Utrecht genom att sätta 3-2 i förlängningen. Men Zlatan har tillbringat mer tid på avbytarbänken än på plan. Han har bara spelat fem hela matcher i ligan och i cupen.

Ibrahimovic kostade Ajax drygt 80 miljoner kronor när han köptes från Malmö FF i fjol. Den dyraste övergången i holländsk klubbfotboll någonsin och förhoppningarna har varit stora på den talangfulla svensken. Men tränaren Ronald Koeman har inte varit helt nöjd med vad Zlatan har presterat.

I början av mars blev Koeman så irriterad på Zlatan att han skickade hem honom från en träning. Koeman kallade sedan Ibrahimovic till sitt kontor, där talade han allvar och disciplin med svensken.

Inte omtyckt

- Han är ofta den spelare som startar attacken, men inte den som avslutar den. Ajax behöver en spelare framför målet, säger Koeman.

Zlatan har också haft svårt att bli omtyckt och erkänd av Ajax krävande supportrar.

- Jag vill gärna visa vad jag kan, men redan när jag får bollen börjar publiken vissla och det är jag inte van vid, säger Zlatan till den holländska fotbollstidningen.

- I princip vill jag gärna stanna i Ajax, men om tränaren redan på förhand säger att jag är tredje val, kommer det att bli jättesvårt för mig.

Italienska storklubben Roma har nämnts vara intresserade av att köpa Zlatan.

TT