Gulblått blir blåvitt mot England

Nya landslagsdräkter väntar i VM

FOTBOLL

Gul matchtröja, så är vi vana att se det svenska fotbollslandslaget.

Men så blir det inte - varken i mötet mot England eller Nigeria i gruppspelet.

I stället kommer landslaget att spela i blå tröjor. Och den vita bortatröjan som finns till försäljning i Sverige kommer inte att användas alls.

Bakgrunden är att Internationella fotbollsförbundet, Fifa, underkänt Sveriges bortaställ med vita byxor och vit tröja med gula ärmar.

Samtidigt har också Fifa beslutat att Sverige inte ska spela i ordinarie hemmaställ, det vill säga den gula tröjan, i matcherna mot England och Nigeria.

- Det stämmer att de underkänt tröjan, de tyckte att den hade för mycket gula inslag, säger Mats Enqvist vid det Svenska fotbollslandslaget till TT.

En ersättningströja har tagits fram till bortastället, en blå tröja med gula detaljer, vilken kommer att användas tillsammans med blåa shorts mot Nigeria och vita byxor mot England.

Men den tröjan finns inte ute i handeln - och kommer heller inte att göra det.

Kan inte påverka

Det gör däremot den gula matchtröjan, som knappt kommer att användas i gruppspelet och den vita som Sverige inte alls kommer att använda.

- Vi fick beskedet kring den 20 maj att den ordinarie gula matchtröjan inte skulle få användas. Det är naturligtvis alla grymt besvikna över. I normala fall skulle vi inte behöva använda bortatröjan mot de här två lagen (Nigeria och England) och då skulle inte den blå tröjan användas över huvud taget. Men det här är ett beslut som Fifa tagit och som inte går att påverka, säger Carin Mattsson, informationsansvarig vid Adidas, som tillverkar de svenska tröjorna.

För kort varsel

Är det inte märkligt att det den vita tröjan finns till försäljning om den inte kommer att användas?

- Det är inget som någon kan förutse, för då kan man säga till Fifa, ''Herregud, tänk på fansen''. Men de har tagit sina beslut med tanke på tv och vill jobba med så mycket kontrastfärger som möjligt. Om det slutar med att fansen köpt en annan bortatröja, det bryr de sig inte om för det är inte i relation, säger Carin Mattsson.

- Vi kan inte på så kort varsel få fram någon ny tröja.

Svenska fotbollsförbundet kunde enligt Mats Enqvist ha lämnat in en protest mot Fifa beslut att underkänna den vita reservdräkten. Det gjorde man dock inte.

TT