Les Bleus...

Fifa tvingar Sverige att spela med ett helt nytt matchställ

FOTBOLL

Glöm kycklinggula svenskar.

Mot England är det ett blått landslag som ska ställa till problem för Svennis.

Fifa har förbjudit landslaget att använda den nya gula tröjan i två gruppspelsmatcher.

ändrar färg Sverige får inte spela i sin vanliga dräkt mot England – så i stället får Niclas Alexandersson och gänget dra på sig en blå tröja. OBS! Bilden är manipulerad.

Det har varit gula tröjor vi tagit till våra hjärtan. Och någon gång den skönt stilrena vita bortatröjan.

Det är slut med det nu.

I stället tvingar Internationella fotbollsförbundet, Fifa, Sverige att ta fram ett helt nytt matchställ till den första VM-matchen mot England.

Den nya uniformen blir i stället en blå tröja och vita byxor.

Förvillande likt världsmästarna Frankrikes matchställ.

För mycket gult i tröjan

– Det stämmer att de underkänt tröjan, de tyckte att den hade för mycket gula inslag, säger Mats Enqvist vid det Svenska fotbollslandslaget till TT.

Och när Fifa beordrar ändring, då lyder lagen.

– Vi fick beskedet kring den 20 maj att den ordinarie gula matchtröjan inte skulle få användas. Det är naturligtvis alla grymt besvikna över. Men det här är ett beslut som Fifa tagit och som inte går att påverka, säger Carin Mattsson, vid Adidas, som tillverkar de svenska tröjorna.

Fifa struntar i fansens tröjor

Även i den sista gruppspelsmatchen, mot Nigeria, måste den gula tröjan hängas in i garderoben och den blå plockas fram, dock med blå shorts.

Den ursprungliga reservdräkten, den vita, kommer överhuvud taget inte att användas. Inte så roligt för dem som i patriotisk anda köpt en supporter-reserv-tröja.

– Det är inget som någon kan förutse, för då kan man säga till Fifa, ”Herregud, tänk på fansen”. Om det slutar med att fansen köpt en annan bortatröja, det bryr de sig inte om för det är inte i relation, säger Carin Mattsson.

Jonas Bladh