Vi är vana vid att Ljungberg haltar och har ont – men till slut spelar han alltid ändå...

FOTBOLL

MIYAZAKI

Fredrik Ljungberg skadad, riskerar att missa matchen mot England.

Frågan är hur viktig Freddie är för Sveriges spel.

Svaret är 21,8 procent.

På en höft.

Stjärnfallet fortsätter. Är det inte Totti så är det Zidane eller Beckham eller Gerrard eller Ljungberg. Om det fortsätter så här så går jag till spelbutiken med en stor kasse pengar att satsa på Michael Svensson som VM:s skyttekung.

I går var det alltså Fredrik Ljungbergs tur.

Det är så mycket Ljungberg nu.

Om han inte springer hem titlar eller in i Olof Mellberg så skadar han sig och säger att ”det är klart att det stör mig”.

På något sätt hade det känts värre om det vore Patrik Andersson eller Olof Mellberg som satt där och hade ont i en höft, då hade vi tänkt att ”nu har de verkligen ont”. Med Ljungberg är det annorlunda, vi har sett det här förut. Vi är vana vid att Freddie kommer till landslagets träningar och haltar och har ont och måste träna enskilt under de första passen, precis som vi är vana vid att han till slut kommer till spel ändå.

Omänskligt hårt spelprogram

Att han får ont är en kombination av hans spelstil och det engelska spelprogrammet, som gått över gränsen för det omänskliga och blivit för hårt till och med för engelsmännen. Svennis har blivit av med halva sin trupp snabbare än han hann säga ”mellanfotsben” och när Sverige mötte Paraguay var det tre svenskar som stod över med skador:

Olof Mellberg, Aston Villa. Fredrik Ljungberg, Arsenal. Anders Svensson, Southampton.

Melllberg och Svensson är tillbaka.

Ljungberg har ont.

Jag är inte överraskad.

Läkaren och Ljungberg är inte överens

Det är logiskt att han är mest sliten, och ingen är lika uppmärksam på sin kropps signaler som Ljungberg. Han och läkaren Anders Valentin var inte överens om mycket i går. Valentin sa att Ljungberg har ont i ljumsken,

Ljungberg sa att Ljungberg har ont i höften. Valentin sa att det inte var några problem, Ljungberg sa att det var det.

Fredrik Ljungberg spelar.

Allt annat vore en stor överraskning – och ett stort dråpslag.

De som hävdar att Freddie sällan lyckas i landslaget pratar om en annan Freddie än den som vuxit ut till en världsstjärna i vår. Sveriges anfallsspel tappar en, två, tre dimensioner utan honom, och då har jag inte ens räknat med den respekt England har för honom, en respekt som ensamt räcker till att ge Sverige fem meters extra manöverutrymme.

Dessutom känner han David Seaman, målvakten som utöver sitt hår också plågas av en ömmande ljumske.

Eller höft, ingen vet riktigt skillnaden numera.

Simon Bank