Gudfadern.....139 Utmanaren.....56

Blatter blev omvald som Fifa-bas – men misstankarna om korruption finns kvar

FOTBOLL

SEOUL

Fotbollsvärlden krönte sin Gudfader i går. Ett väldigt hov av 139 fotbollsledare hyllade med sina röster sin capo di capi. Sepp Blatter hade mejat ner motståndet till en spillra på 56. Ledaren för den lilla klanen, Issa Hayatou, sjönk ihop på podiet. Förkrossad med blicken flackande mot en ytterst oviss framtid.

Foto: REUTERS
VM:s störste segrare Schweizaren Sepp Blatter valdes igår till fotbollens mäktigaste man i fyra år till. ”Men Blatters vanskötsel av Fifa suddas inte bort med gårdagens triumf. Åtalen mot honom är inte avskrivna,” skriver Sportbladets VM-krönikör Olle Svenning.

Blatter prisade sin utmanare, på franska:”En gentelman, en chevaleresk medtävlare, värdig sin ärofulla afrikanska kontinent”. Sådant ingår i ritualen. Så småningom kommer Hayatou att känna av Blatters version av ”stenen i munnen”.

Blatter kysste hustrun, kramade ett litet barnbarn och pressade en praktfull blombukett till hjärtat.

Tunga makthavare tryckte blöta kyssar på Gudfaderns trötta kinder. Lennart Johansson bugade och viskade sina gratulationer. Blatter räckte dock inte fram en ringdekorerad hand mot Johanssons mun.

Familjen talade Blatter om. Fifa ska bli som en stor lycklig familj. Konflikter ska biläggas, strider upphöra: ”Ni har visat mig ett djupt förtroende”, sa han och rösten darrade till, ögonen fylldes med triumfens och lättnadens tårar.

Fotbollsfolket ljuger inte

– Fotbollsfolket ljuger inte”, försäkrade han. Först på franska, sedan på spanska.

Hiltons flotta hotell fylldes av tillförsikt och alla de många män och få kvinnor som dagen före kröningen buat, skrikit och attackerat varandra tog varandras händer, lyfte dem mot himlen som i en religiös besvärjelse.

Det luftkonditionerade konferensrummet hade flyttat till en ny, högre värld. Fred, sa Blatter. Fred och tilltro och en ljus framtid.

Lennart Johansson gjorde häromdagen en djärv politisk parallell. Han sa, att folk röstade fram Nixon till president, trots att Watergate var känt. Jämförelsen kan pressas vidare. Strax efter en väldig valseger tvingades Nixon avgå, förödmjukad och föraktad.

Blatters vanskötsel av Fifa suddas inte bort med gårdagens triumf. Åtalen mot honom är inte avskrivna. Den knappt 30-sidiga rapporten från FIFA:s generalsekreterare Zen-Ruffinen ligger fortfarande uppslagen och berättar om hur miljardbelopp har slukats som resultat av konkursen för Fifa:s marknadsbolag ISL och om hur Blatter delat ut mutor till en ”deep throut” för att han (Lucien Bouchardeau) skulle driva en förtalskampanj mot Hayatou. Blatter har också skänkt Fifa-pengar till personliga vänner. Fifa har blivit av med 2,5 miljarder under de fyra år av Blattergate-styret.

Blatter viftade bort all kritik i en enda mening:”En styrd mediekampanj har målat ut mig som en så usel människa”, sa han och lyfte blicken mot sina anhängare:”Men ni är ju inga dåliga människor och då kan ni ju inte välja en usel president.”

Blatter kan säkert på mycket goda grunder anklagas för korruption och ekonomiskt fiffel. Däremot är denne gamle klockförsäljaren, en lysande maktstrateg, han har lärt av sin företrädare Havelange, inte av Nixon. Som den välvillige fursten har han med sitt ”projekt goal” delat ut bidrag till de särskilt fattiga ländernas förbund.”Vår framtid garanteras genom valet av Blatter”, säger Jack Warner som representerar Trinidad och Tobago. Och han talar för många i den perifera fotbollsvärlden. Blatter vann den tysktalande världen genom att överräcka VM 2006 till Tyskland, trots att Sydafrika hade fått löfte om arrangemangen.

Johansson störste förloraren

Förlorarna är många: Lennart Johansson kanske mer än andra. Hans kandidatur till Fifa-ordförande l998 köptes bort av Blatter. Nederlaget bekräftades i går. Johansson delar fiaskot med andra vice ordföranden som Sydkoreas Chung Mong-joon, Italiens Antonio Matarrese och Issa Hayatou, som troligen får stänga sitt kampanjkontor på Champs-Elysées i Paris. Mannen som läste upp segersiffrorna för Blatter var ironiskt nog en av hans främsta fiender, Michel Zen-Ruffinen. Han lär inte få behålla jobbet som Fifa:s generalsekreterare.

Blatter avslutade sin hyllning till sig själv med en kärleksförklaring till fotbollen: En underbar underhållning och en skola för livet. I den skolan bör inte Blatter vara rektor.

Olle Svenning