Johansson redo att avgå efter misslyckandet

”Det är upp till Blatter”

FOTBOLL

SEOUL

Lennart Johansson ville få bort Sepp Blatter från presidentposten i Fifa.

Han misslyckades med det – och är nu själv beredd att avgå.

Direkt efter kongressen i Sydkorea ställde svensken sin plats till förfogande.

– Det är upp till Blatter. Vill han samarbeta gör vi det, säger han till Sportbladet.

VM hann inte starta förrän den största segraren var utsedd.

Sepp Blatter, 66.

Schweizaren får leda internationella fotbollförbundet i ytterligare fyra år, trots att han inför kongressen blev anklagad för att ha äventyrat Fifas existens med en rad tveksamma transaktioner.

Blatter fick inte mindre än 139 av 197 röster när presidentvalet avgjordes på Seoul Hilton Hotel i går.

Issa Hayatou, Kamerun, var en utmanare, men inget hot.

– Jag kan bara gratulera Blatter, sa Hayatou.

Kroppsspråket sa allt

Lennart Johansson behövde inte säga att han var besviken när resultatet presenterades. Det berättade hans kroppsspråk.

Blatter ställde sig upp och sträckte armarna mot taket i en segergest innan han kastade sig i famnen på Julio H. Grondona. Sedan samlade han sig, tog fram det förberedda tacktalet ur kavajfickan innan han med tårfyllda ögon började läsa.

– Det här är väldigt känsloladdat. I månader har jag utmålats som en ond människa i pressen. Ändå vinner jag ert förtroende. Nu glömmer vi det förflutna och enar den här familjen, sa Sepp Blatter.

Bara två stolar därifrån satt Lennart Johansson och följde skådespelet med ett intetsägande ansiktsuttryck. När han lämnade podiet tittade han inte ens på högen av kramande och kindpussande män i kostym.

Måste acceptera

– Jag är väldigt förvånad, trodde att det skulle bli jämnt. Jag var inte förberedd på en förlust, men nu får vi acceptera resultatet. Vi har sagt till kongressen att vi ska återgå till att vara en hel familj. Hayatou var en stor förlorare och jag ska vara lika stark som honom och göra det jag har lovat. Jag är disponibel. Vi måste alla, inte bara en eller två, jobba hårt för att återvinna respekten för Fifa. Blatter måste glömma det som har hänt och försöka bygga upp det vi en gång hade, säger Lennart Johansson.

Frågan är om Blatter kan tänka sig att arbeta med svensken. Mycket talar för att det lilla förtroende som fanns har försvunnit helt under de senaste månadernas pajkastning.

Hur påverkar egentligen valet ditt arbete?

– Inte alls. Jag har ju fullt upp att göra i Europa, säger Lennart Johansson till Sportbladet.

I Fifa, då?

– Det får vi se. Det beror på Blatter. Vill han samarbeta, gör vi det. Har han anledning att tro att jag inte är med dem, får han säga det. Jag har inte förberett mig, men ska prata med dem så fort som möjligt.

Du ställer med andra ord din plats till förfogande?

– Ja, det måste man alltid vara beredd att göra.

Stefan Holm