Väntan är över!

...och det kan bli en liten överraskning redan i första matchen

FOTBOLL

MIYAZAKI

Äntligen dags!

Nedräkningen är slut efter fyra års längtan.

Eller åtta år om du så vill, för det är ju åtta år sen vi svenskar fick vara med och leka i den finaste av idrottens alla lekar.

Foto: allsport
JUBEL FÖR SENEGALS FANS I MORGON? Öppningsmatchen i VM i morgon spelas mellan regerande mästarna Frankrike och Senegal, en av Frankrikes gamla kolonier. Och enligt Sportbladets Lasse Sandlin kommer de afrikanska fansen att få jubla över en poäng. På nästa uppslag tippar Sandlin varje match – i hela VM.

Fotbolls-VM!

Bara smaka på ordet och njut.

I morgon eftermiddag rullar den första bollen igång på Seoul World Cup Stadion i Sydkorea, och sen kommer bollarna att rulla och rulla och rulla en månad framåt.

Något större än VM i fotboll finns bara inte – och jag tror det kan bli en turnering med många stora och glada överraskningar.

Först ut som alltid numera: de regerande världsmästarna. Denna gång innebär det Frankrike mot Senegal, en av Frankrikes gamla kolonier vilket ger extra krydda åt just den matchen.

De regerande mästarna förlorar sällan sin första match – som synes av förteckningen här ovanför har det bara inträffat tre gånger av 14 möjliga – men på senare år har det inte heller blivit så många mål.

Därför tror jag på 0–0 i morgon och hoppas sen bara att det inte blir något riktmål för resten av turneringen.

Jag grundar detta djärva tips på det betongförsvar som Senegal tydligen har.

Ett enda insläppt mål på de sex matcherna i afrikanska mästerskapen i början på året, innan man till slut förlorade finalen på straffar.

Nästan Sverigeklass

Kolla den här imponerande matchsviten i Africas Nations Cup: Egypten 1–0, Zambia 1–0, Tunisien 0–0, Kongo-Kinshasa 2–0, Nigeria 2–1 och i finalen mot Kamerun 0–0 (2–3 efter straffar).

Dessförinnan bara tre insläppta på de tio kvalmatcherna till VM.

Nästan Sverigeklass på den statistiken, om det inte vore för att det i VM-kvalet finns en bortaförlust mot Egypten, 0–1.

Vet du förresten varför Senegal inte ens var med i kvalet till VM 1994?

Jo, man hade glömt att skicka in anmälan?

Senegal tillhör nog de lag som kan överraska i år, men jag tror ändå att Kamerun är Afrikas största hopp, och när jag i dag spelar mej igenom VM-turneringen går Kamerun så långt som till semifinal och sedan en förlorad bronsmatch.

Med uppslaget på sidorna 38–39 i Sportbladets VM-bilaga som spelprogram har jag match för match hittat en vinnare eller låtit den förbli oavgjord.

Inga gamla meriter gäller...

På så vis har jag för varje grupp fått en sluttabell och kunnat föra in ettan och tvåan i varje grupp på sin plats i det fortsatta spelprogrammet.

Tidigare vinnare som Frankrike, Brasilien, Argentina och Italien tillhör alltid favoriterna.

Men i mitt tips gäller inga gamla meriter.

Därför flyger Italien i kvartsfinalen mot Kamerun, Frankrike också i kvarten på straffar mot Brasilien som sen åker mot Argentina i semi.

Finalen spelas mellan Spanien och Argentina, och äntligen får det spanska folket åter uppleva en stor seger. Den senaste var EM-guldet 1964. Sverige då?

Tyvärr. Bra spel men ännu bättre spel av motståndarna och den poäng vi tar mot England på söndag blir den enda svenska.

Se där, nu har jag öppnat för bombardemang i mejlbrevlådan – och då kan jag ju lika bra på en gång meddela att jag den närmaste månaden inte kommer att ha nån möjlighet att svara på några mejl.

Dygnet är nog förryckt ändå härborta.

Men festen, den börjar i morgon.

Lasse Sandlin