När kaptenen spelar har vi inte längre något att frukta

FOTBOLL

KOBE

Skriver jag nu det jag tänkt skriva kommer jag att få äta upp det, jag vet det, det är alltid så, men feg är jag i alla fall inte:

Beckham är inget hot mot Sverige.

Beckham kommer att göra ett skit-VM.

Beckham är en katastrof som väntar på att inträffa.

Er man i drevet har talat.

Det har nu ältats om denne David Beckham och hans fotskada i veckor, och man kan få för sig att det inte bara är landslaget som står och faller med fossingen utan också hela Good Old England med Buckingham Palace och parlamentet och Big Ben och allt-ihop.

- Drottningen har skickat väl-önskningar till mig. Very nice, sa Beckham ute på Awaji Island, strax väster om Kobe, i går.

Jodå.

Bara på mitt hotell bor det 82 engelska jornalister som med glada miner rapporterar hem om Becks fantastiska framsteg på träningarna - titta han SPRINGER! - och nu är det ett annat ljud i skällan, nu har Sven-Göran Eriksson flyt igen och darra månde Sverige.

Det är väl på sitt sätt fenomenalt att en enda spelare kan skapa en sån hype, men...hallå, vad är egentligen basfakta i aff-ären?

Jo, David Beckham har inte spelat en match på en och en halv månad. Han ska (med största säkerhet) lira från start i VM-premiären. Han må ha kört ett hårt fysprogram de senaste sju veckorna, men det är en helt annan sak att gå in och spela fotboll på världsnivå i den fuktiga, klibbiga japanska hettan - med en ömtålig vänsterfot.

Vad händer om Johan Mjällby råkar trampa på denna fot?

Då är det slut, bara att packa och åka hem.

Jag tror Beckham själv, även om han aldrig skulle erkänna det, är rädd att skadan ska gå upp igen. Omedvetet eller ej, han kommer inte att kunna spela ut. Han kommer att tveka.

Det finns ingenting som hindrar att han lik förbaskat knorrar in en frispark bakom Magnus Hedman, så skicklig är han ju på fasta situationer, men jag tror ändå att Beckham kommer att bli detta VM:s stora icke-story.

Pallar sulan en Mjällbystämpling

Jag må vara fullständigt jetlaggad (det känns som om jag svalt ett strykjärn) men detta är ändå mitt inlägg i Beckham-såpan.

Ett annat inlägg finns tydligen i mittfältsstjärnans vänstersko, specialdesignat och framtaget av ett svenskt företag. Jag undrar fortfarande om det pallar för en stämpling av Mjällby, men det är i alla fall ännu ett tecken på kärleksförhållandet mellan Sverige och Beckham.

Vi gillar honom trots att han är motståndare.

Det tycks vara annat med engelsmännen, som jublade när nyheten om Fredrik Ljungbergs skada kablades ut.

Nå, vi kanske ska vara glada över Svennis angelägenhet att låta kapten Beckham leda ut sin trupp mot Sverige. Enligt min ringa mening har vi därmed ingenting att frukta från högerkanten. Beckham kommer att söka sig mer inåt, vara tillbakadragen och satsa på djupledsbollar till den livsfarliga duon Owen och Vassell därframme.

På vänstersidan har Svennis bestämt sig för Emile Heskey och där kan vi också gratulera oss själva. Blyfotade "Bruno" är i usel form. Inget hot från vänster heller, alltså.

Det är bra det. Sveriges två ytterbackar såg ut som två stelbenta älgar på en klöver-äng i matchen mot Japan, så vi behöver all gratishjälp vi kan få.

- Sverige har ett bra lag och många farliga spelare. Men vi är inte här för att skratta och nojsa. Vi är här för att vi menar allvar. Ska vi klara oss ur Dödens Grupp får vi inte göra några misstag, sa Beckham inför ett gigantiskt pressuppbåd i går.

Det gladde mig att hans nya frisyr är så lätt att kopiera. Det är bara för mig att resa mig ur sängen efter en natt med de hårda japanska kuddarna, titta mig i spegeln och se en hårvirvel stor som en tornado över Oklahoma stå rakt upp på skallen. Sen för man bara denna virvel med handen framåt över huvudet, plattar till den lite och - vips, man har Beckhamfrilla.

Ska spela i långärmat

Och om vi ändå är inne på detaljer meddelas att David Beckham på söndag ska spela i långärmad tröja, hur varmt det än är. Anledningen är att han (och rådgivarna) vill dölja tatueringarna.

I Japan associerar tatueringar till gangsters och organiserad brottslighet.

Här i det färgsprakande nattlivet i Kobe, där det blinkar förföriskt ur alla de gränder, har det annars varit huliganfritt hittills. Mest glada irländare, röda hår, bleka ansikten och gröna tröjor. Rött, gult, grönt. Påminner om trafiksignaler.

Och undrar ni varför jag är ute och ränner på kvällen vill jag bara meddela att en stor köttbit inne på hotellet kostar exakt 1 500 kronor.

Trolig startelva

Peter Wennman