Svensk räddar Beckhams VM

Svensken som står för Beckhams bästa inlägg: Jag hoppas på England

1 av 2 | Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
Jörgen Wiklander med sulan som Beckham spelar med i VM.
FOTBOLL

David Beckham kan spela mot Sverige på söndag.

Tack vare ett svenskt specialskydd.

- Det känns fantastiskt att kunna hjälpa till. Jag hoppas faktiskt att England vinner, säger Jörgen Wiklander.

Det hela liknar mest en hemlig svensk räddningsoperation på order från högsta ort, i syfte att säkerställa superstjärnan David Beckhams medverkan i VM.

För två veckor sedan befann sig Jörgen Wiklander på Hawaii för att fira sin sons ekonomiexamen från universitetet i Honululu när det mitt i natten ringde på mobiltelefonen.

I andra änden: Tord Grip.

- Jag och Tord hade kommit i kontakt redan under VM 94-tiden, då vi servade Sverige med våra speciella fotbäddar. Nu frågade Grip om vi kunde komma till Dubai och fixa samma sak åt Beckham. På en gång!

Många flygresor

Wiklander är vd på ett företag med världspatent på en särskild typ av fotbädd som specialkonstrueras efter foten - en produkt England nu hoppades skulle kunna hjälpa Beckham tillbaka.

Problemet? Att ta sig till Dubai, gjuta av "Becks" fot, flyga avtrycken hem till fabriken i Rundvik utanför Umeå, tillverka och grovslipa sex par - och ta fotbäddarna till träningslägret på Sydkorea, allt på nolltid.

48 timmar efter det första samtalet satt Wiklanders kollega Jan-Åke Selander i David Beckhams bungalow och lindade gipsbindor på mittfältarens fötter, medan sonen Brooklyn sprang runt i rummet.

- Jag hade flugit Landvetter-Paris-Dubai, det var mitt i natten och plötsligt knackade jag på Beckhams dörr. Han var ganska trött och hade väntat uppe på mig, men visste förstås vad allt handlade om. Vi sa inte så mycket alls, det kändes som en ganska främmande värld - men jag hade ju ett jobb som skulle göras, säger Selander.

Direkt på morgonen efter flög Selander de dyrbara avtrycken hem mot Sverige - där kollegan Peter Wedman avlöste och under natten tillverkade avtrycken, bara för att tidigt på söndagen påbörja färden tillbaka mot Sydkorea och Jeju Island där England finslipade formen.

Ett dygn senare stod Wiklander och Wedman utanför spelarhotellet Paradise Hotell.

- Det var en massa vakter och spärrar överallt, men vi var väntade och togs emot på ett otroligt ödmjukt och trevligt sätt. Under två dygn arbetade vi mot Beckham, slipade, prövade, slipade igen - tills allt satt bra, säger Wiklander.

Svennis var nöjd

"Svennis" och Grip var förstås nöjda.

- De frågade ofta hur det gick, var väldigt intresserade, och tackade för hjälpen.

Fem dagar efter det första nödsamtalet var räddningsoperationen över - och nu väntar alla på England-Sverige.

- Jag måste vara ärlig och säga att jag faktiskt kommer att hålla på England nu. Hjärtat ligger där, säger Jörgen Wiklander.

Så här ska sulan hjälpa Becks i VM

Engelska stjärnans kamp mot klockan

Anders Burström