Mästarna har fallit

Senegal skrällde mot Frankrike i VM-premiären

FOTBOLL

Det var en invigningsmatch som hade det mesta.

Briljant spel.

Ett detroniserat mästarlag.

Ett gäng respektlösa debutanter.

Och en av det största skrällarna i VM-historien:

Frankrike–Senegal 0–1.

Foto: REUTERS
JÄTTEDÖDAREN Papa Bouba Diop var namnet. Mannen som sänkte regerande världsmästarna Frankrike i VM-premiären.

Senegal började med en extrem defensiv och backade tillbaka med i princip hela laget.

När man sedan fick chansen så kontrade man snabbt. En sådan kontring, iscensatt av storstjärnan El Hadji Diouf, var nära att ge Senegal ledningen efter sex minuter.

Frankrike hade ett markant spelövertag i början av matchen, men hade också förtvivlat svårt att ta sig förbi Senegals åttamannaförsvar. Bäst chans hade David Trezeguet som var nära att hinna före målvakten Sylva på en långboll.

Klockrent stolpskott

Ett par minuter senare fick Trezeguet chansen igen. Framspelad av Henry vände han blixtsnabbt och sköt klockrent i stolpen.

Men det var Senegal som gjorde det första, för Frankrike chockartade, målet.

Diouf kontrade på vänsterkanten, lurade Desailly och spelade fram Pape Boupa Diop som slog in 1–0 på retur från Fabien Barthez.

– Jag var överlycklig. Det här är något som jag alltid har drömt om, sa Diop efter matchen.

Frankrike drev sedan upp tempot och tog ett ännu kraftigare grepp om matchen. Man skapade flera halvchanser, men var egentligen aldrig riktigt nära att kvittera.

1–0 till Senegal i halvtid, kanske inte logiskt eller rättvist, men VM-debutanterna spelade klokt och hade planens bästa spelare i Diouf.

Gamla och orörliga

Dessutom var den franska fyrbackslinjen, med en medelålder på 32 år, mycket blek och orörlig.

Frankrike fortsatte i samma stil i den andra halvleken och skapade flera heta chanser i början: Henry och Petit hade bra nickchanser, Trezeguet sköt bra från långt håll, och Djorkaeff från nära håll. Men Senegal höll tätt, och nu fick också målvakten Sylva, till vardags tredjemålvakt i franska ligaklubben Monaco, visa sin klass.

Efter en kvart i andra halvlek bytte Frankrike in sin fjärde forward för att få ännu mer tryck; Djorkaeff gick ut till förmån för Christophe Dugarry.

Och när Frankrike pressade som värst, så vände Senegal spelet igen. Fadiga dribblade sig fram på vänsterkanten och sköt ett stenhårt skott i ribban.

I anfallet efter var det Frankrikes tur. Thierry Henry fick bollen strax utanför straffområdet och sköt ett lobbskott i ribban.

Efter det var det som om luften gick ur världsmästarna. Visserligen fortsatte man att pressa, men den där riktiga spetsen saknades.

Inte förrän i den sista ordinarie matchminuten. Då fick Thierry Henry slumpmässigt fritt läge i straffområdet. Men Sylva gjorde en fantastisk räddning på det hårda närskottet.

Inget mirakel

Och på övertid fick Henry chansen igen, men styrde bollen strax utanför.

Senegal höll undan till seger – och en av VM-historiens största skrällar.

Och allra gladast var kanske Senegals franske coach Bruno Metsu:

– Jag är inte en bättre coach i dag än vad jag var i går, sade han till AP, men man måste kunna tro och älska sporten, då kan man få sådana här resultat.

– Det är som en dröm, men det är inget mirakel, för laget jobbade verkligen hårt för det här.

Hans landsman i det franska laget, Roger Lemerre hade dock lättare att hålla sig för skratt.

– Senegal spelade välorganiserat, då kan det sluta så här. Visst hade vi önskat oss en bättre start på VM, men vi får trösta oss med att det inte är avgjort än. Vinner vi de två återstående matcherna så är vi vidare.

Patrik Johansson