Senegal stod stilla – sedan började festen

”Alla är ute på gatorna”

FOTBOLL

I Dakar strålar lyckan.

– Här är fest. Alla är ute på gatorna. Bilarna tutar, folk dansar. Folk är rörda, säger Alex Mohammed Sy, som arbetar i receptionen på hotell Farid i Dakar, till aftonbladet.se.

Foto: REUTERS
KOLONINS REVANSCH Över hela Frankrike, inte minst i Paris, strömmade senegaleser ut på gatorna för för att fira segern mot den forna kolonialmakten.

Det är Senegals första världsmästerskap i fotboll.

Och inte bara det: Det är första landskampen någonsin mot Senegal möter forna kolonialmakten Frankrike i en fotbollslandskamp. Dessutom är det helt definitivt första gången som Senegal slår Frankrike med 1-0.

– Frankrike har aldrig velat spela mot oss förut. En gång bjöd vi in dem till att spela vänskapsmatch, men de ville till och med hellre spela mot Algeriet, säger Alex Mohammed Sy med harm i rösten.

– Det här är ett oförglömligt ögonblick, det går till fotbollshistorien.

Och det saknades inte möjligheter till fest. Regeringen hade redan i förväg valt att stänga landets skolor. För VM är stort i ett land som aldrig tidigare nått slutspel.

Kvinnor, män och barn sprang eller dansade sig fram längs gatorna. Överallt vajade tre färger stolt – flaggor i rött, grönt och gult sträcktes mot luften.

Bilar fyllde gatorna, få kom någon vart. I stället fylldes luften av signalhornens läten. Och festen började redan vid det första målet:

- Vi slår dem. Vi slår dem, skrek en lycklig kvinna, Ndeye, till AP.

Senegal stannade av medan människor samlades runt storskärmar för att följa matchen. Själv satt Alex Mohammed Sy hemma och följde matchen på tv.

– Nästan ingen kommer att jobba i dag. Och de som måste kommer bara att prata om matchen.

På söndag lovar Alex mohammed Sy att titta på matchen mellan Sverige och England.

– Lycka till! Jag hoppas att det går lika bra för er som för oss!

Christina Vallgren